Het einde van traditioneel uitgeven is in zicht

Zojuist lees ik een bericht op de website van RTL4: “Zakelijke uitgeversmarkt in zwaar weer“, dit naar aanleiding van het rapport “Entertainment & Media Outlook for the Netherlands 2010-2014: Een nieuwe plek in de digitale waardeketen“. Vervolgens valt mijn oog op deze posting: “New York Times best sellers week 45 Ebooks-SR“. Even zoeken op Google levert meer dan 20.000 hits op voor de bestsellerlijst van de New York Times. Lekker makkelijk downloaden dus. Voor gratis en voor nop.

Volgens mij hebben de uitgevers totaal geen idee hoe de digitale wereld in elkaar steekt en wat hun boven het hoofd hangt. Mobiele telefoons en tablet pc’s zouden een nieuwe toekomst moeten beteken voor de uitgeverijen. Echter, het simpelweg kopieren van een analoog tijdschrift naar een digitale variant slaat niet aan. Uitgeverijen denken volgens een model uit de geschiedenis, ze denken niet volgens een model van de toekomst. FlipBoard en Pulse doen dat wel (Lees ook: Uitgevers laten kansen liggen op het persoonlijke web), maar zijn startups, die niets met traditionele uitgeverijen te maken hebben. Dus wat te doen?

Van mensen in mijn omgeving hoor ik over het delen van Dropboxen. Digitale harddrives in de cloud die duizenden elektronische boeken bevatten. Zowel Engels als Nederlandstalige literatuur. Voor iedereen wat wils dus. En vanuit elke omgeving benaderbaar. DRM op ebooks etcetera, het helpt allemaal niet. Alles valt te kraken. Dus het tegengaan van digitaal verspreiden heeft geen zin. Een totale no-brainer. Waar liggen dan kansen? Een Spotify voor boeken? Een sociaal boek?

Ik weet het niet. Maar een ding weet ik wel. De heruitvinding van het boek zal niet van de traditionele uitgeverijen komen. Het nieuwe boek zal ergens in een garage worden bedacht. Gewoon door een aantal slimme jongens in elkaar geprogrammeerd. En met een schone lei beginnend. De historie van het boek achter zich latend. En dan zal het ook geen boek meer heten. Maar totaal iets anders. Dus toch een toekomst voor het boek!

Be Sociable, Share!

Leave a Reply