Emoties als graadmeter voor de toekomst

“Wat ben je aan het doen?” was de vraag die vroeger op Twitter werd gesteld alvorens een tweet kon worden ingetikt. Tegenwoordig is deze vraag vervangen door “Wat gebeurt er?”. Vragen als “Wat denk je?” en “Wat voel je?” zijn nog niet aan de orde. Of stiekem toch?

Recentelijk publiceerde Facebook een rapport “What’s On Your Mind?”, geschreven door haar eigen inhouse data analist Lisa Zhang, waarin werd onderzocht hoe mensen zich uiten via Facebook. Door diverse categoriëen van woorden te correleren met leeftijd, aantal vrienden, “vind ik leuk” en commentaar kwamen ze tot een aantal conclusies.

Wat bleek? Jonge mensen drukken zich vaker uit middels negatieve emoties. Ook vloeken ze meer. Ook hebben ze het vaak over zichzelf (“Ik”, “mijn”) en praten ze veel over school. Ouderen schrijven langere updates, maken meer gebruik van voorzetsels en artikelen, en zij praten meer over andere mensen, ook over hun familie. Populaire mensen praten vaker over andere mensen, TV en films, ze vloeken meer en gebruiken religieuze woorden. Minder populaire mensen praten vaker over werk, slapen, eten en over hetgeen ze nadenken. De meest verrassende conclusie was dat gebruikers dezelfde soort status updates schrijven als hun vrienden. De beïnvloeding van vrienden onder elkaar is dus groot.

Financiële instellingen hebben de kracht van de gevoelens van anderen ook onderkend. Diverse initiatieven onplooien ze om de emoties mee te nemen in hun kille algoritmes om toekomstige koersdalingen –en stijgingen te voorzien. Gerenommeerde informatie diensten zoals Dow Jones, Thomson Reuters en Bloomberg zijn aan het experimenteren met soorgelijke diensten. Ongestructureerde data afkomstig uit Twitter, Facebook etc biedt een enorme hoeveelheid aan data. Het bedrijf dat als eerste intelligentie kan toevoegen aan deze brei van data, en dus in staat is om de emoties van de crowd te bepalen, zit op een enorme pot goud. Deze emoties geven namelijk aan hoe de beurs zich zal gaan gedragen.

Het is wel super eng dat slechts een bedrijf ter wereld de beschikking heeft over al deze data. Facebook heeft meer dan 500 miljoen mensen in zijn database. Ze weten precies wie je bent, wat je doet en wat dus je innerlijke emoties zijn. Niets is geheim voor ze. Big Brother is watching you?

Be Sociable, Share!

One thought on “Emoties als graadmeter voor de toekomst

  1. Zo verrassend is het toch niet dat jongeren meer schelden en vooral met zichzelf bezig zijn? Dat populaire mensen meer met anderen bezig zijn, verbaast me ook niet. En vrienden beïnvloeden elkaar …. joh! 😉

    Net ‘t echte leven. Oh ja, dat is het ook! 🙂

Leave a Reply