De toekomst van zoeken

“Today, after more than a century of electronic technology, we have extended our central nervous system itself in a global embrace, abolishing both space and time as far as our planet is concerned.”

Marshall McLuhan, het orakel van het elektronische tijdperk, legt in zijn bekendste boek “Understanding Media: The Extensions of Man” (1964) uit hoe technologie ons leven verandert. Technologie is een extensie van het menselijk lichaam. In het mechanische tijdperk heeft kleding de huid vervangen, het wiel onze voeten en het boek onze ogen. McLuhan geloofde dat deze technologische uitbreidingen het ene menselijke zintuig versterkte ten koste van anderen. Het maakt een individu versuft, doof, stom of blind. Al deze extensies stompen het individu af. Het individu wordt geisoleerd.

Het elektronische tijdperk bracht hier verandering in. Elektronische media zoals de radio, de televisie en de computer versterken ons centrale zenuwstelsel. Niet een zintuig, ten koste van anderen, maar allemaal tegelijk. Zodoende komen we steeds dichter bij een wereldomvattende omarming die zowel tijd als ruimte, althans op onze planeet, ongedaan maakt. En deze wereldomvattende omarming is niets anders dan een collectief bewustzijn.

Interessant is om eens te kijken naar hoe Google met al onze zintuigen omgaat. In het begin was Google slechts een simpele zoekmachine. Door het intikken van zoekargumenten was je in staat om het web af te speuren. Maar tegenwoordig is het veel meer. Google Goggles herkent plaatjes en vindt automatisch aanvullende informatie voor je. En sinds vandaag is Google Translate voor de iPhone op de markt gekomen. Door simpelweg tegen je telefoon te praten, wordt jouw stemgeluid omgezet in tekst en vertaald naar 23 talen. Taal is dus geen hindernis meer. Op allerlei fronten versterkt Google dus je zintuigen.

Blikken we nog eens terug op de woorden van Sergey Brin in een interview met de Playboy in 2004: “You want access to as much [information] as possible so you can discern what is most relevant and correct. The solution isn’t to limit the information you receive. Ultimately you want to have the entire world’s knowledge connected directly to your mind.”

Is dit dan de toekomst van zoeken. Met zijn allen ingeplugged op het web?

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “De toekomst van zoeken

  1. Pingback: Twitter Trackbacks for » De toekomst van zoeken [sogeti.nl] on Topsy.com

  2. “You want access to as much [information] as possible so you can discern what is most relevant and correct.”

    Liever: “You only want to see all information that is relevant and correct, out of all accessible information.”

    Dit is een kleine nuance, maar maakt een groot verschil. Twitter is een goed voorbeeld: Je abonneert je alleen op de timelines die je wilt zien (die voor jou relevant en nuttig zijn). Google is nog van de “oude stempel” en laat veel (te veel) informatie zien die totaal niet relevant voor je is. Simpelweg omdat ze niet weten waar je naar op zoek bent.

Leave a Reply