Hoe snel is het internet?

Ik ben een fan van een aantal Amerikaanse series: 24, Heroes, Spartacus en recentelijk The Event. Tot mijn grote spijt moet ik altijd lange tijd wachten tot deze series op de Nederlandse beeldbuis worden uitgezonden. Dit kan in sommige gevallen wel langer dan een jaar duren. Wat doe je dan in zo’n geval? Ga je zitten wachten of neem je het heft in eigen hand?

In mijn geval het laatste dus. Ik ga niet gefrustreerd zitten wachten, terwijl ik weet dat het Internet mij beter in mijn behoeften voorziet, dan de officiele weg. Het liefst zou ik een kleine vergoeding willen betalen, maar initiatieven zoals Hulu etc bestaan hier jammer genoeg niet. Dus op naar de donkere krochten van het wereld wijde web.

Gisterenavond werd The Event S01E13 uitgezonden. Voor de leek, deze vreemde code staat voor Serie 01 Episode 13. Vanochtend vroeg surfde ik naar de website ReleaseLog alwaar netjes bijgehouden wordt wat voor een nieuw materiaal er recentelijk is vrijgekomen op het web. Door terug te bladeren in de tijd kwam ik al snel bij de laatste aflevering van mijn favoriete serie terecht. De comments van deze website staan altijd vol met handige downloadtips, dus 350 MB is zo binnen geslurpt.

The Event is een Engelstalige serie. Met mijn Engels is niets mis, maar toch vind ik het prettig om ondertitels tijdens het kijken te hebben. De website Subscene helpt hierbij. Even de titel van de serie intikken en ja hoor, de ondertitels liggen voor het oprapen. Frappant is overigens dat de Aziaten en de Arabieren vaak het snelst zijn met hun vertaling. Op een Nederlandse vertaling moet je meestal een paar dagen wachten, maar een Engelse ondertiteling volstaat voor mij ook.

theevent.jpg

Binnen een paar minuten tijd, heb ik dus een complete aflevering inclusief ondertiteling binnen. Gratis en voor niets. Een community aan mensen hebben dit voor mij mogelijk gemaakt. Achter de schermen van de websites Releaselog en Subscene zit een grote groep aan mensen die dit feit realiseren. De eigenaren zullen ongetwijfeld wat geld verdienen door de verkoop van advertenties. Maar de meerderheid aan mensen die hier aan meewerken krijgen niets. Geen professioneel bedrijf dat hiermee kan concurreren. Het hierarchische model kan deze snelheid simpelweg niet aan.

En deze parallel is natuurlijk door te trekken naar meerdere bedrijfstakken. Nieuws over de ramp in Japan hoef je niet in de kranten terug te lezen. Of laat staan te beluisteren op de radio of te bekijken op de televisie. Bij voorbaat oud nieuws. Afgelopen zaterdagochtend vond er een persconferentie plaats in Japan. Deze werd realtime vertaald op het web. Via de traditionele media kreeg ik pas enkele uren later te horen wat er nu precies aan de hand was. En nu nog houdt deze social website in de gaten wat er van minuut tot minuut gebeurt.

tweetbertbrussen.jpg

Bovenstaand verhaal is slechts voor een beperkte groep mensen werkelijkheid. De goegemeente vertrouwt nog blindelings op de oude media. Maar hoe lang nog? Met een smartphone heeft iedereen het internet binnen handbereik. De voordelen ontdekt men dan vanzelf. Het internet is namelijk wel heel snel.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply