Stralingsdata Crowdsourcen

stralingsdata.png

Van de week schreef ik het artikel “Samen online aftellen met de Geiger Counter Tokyo“, waarin ik nogmaals de dunne scheidslijn tussen informatie en sensatie benadrukte. Ik vond het eng dat duizenden mensen tegelijkertijd naar een oplopende Geiger Teller keken.

Dat het ook anders kan, tonen een aantal initiatieven aan. Initiatieven die vanuit bezorgde burgers zijn opgestort. Marian Steinbach biedt op haar weblog een nagenoeg realtime (=om de 10 minuten) download aan van de beschikbare data. Als reden voert Marian aan: “People around the world are concerned about the level of radiation in Japan due to major damages on the Fukushima Daiishi nuclear power plant. The Ministry of Education, Culture, Sports, Science and Technology (MEXT) of Japan publishes real time radiation measurement data acquired by the “System for Prediction of Environment Emergency Dose Information” (SPEEDI). However, these measurements published by the japanese administration are not very accessible to the public. Raw data cannot be accessed. And historic values are only available as graphical representations.

Vanuit de data die Marian nu verspreidt, zijn er diverse initiatieven ontstaan: Geir Endahl heeft een Radiation Map gemaakt en Eron Villarreal heeft een grafiek per prefectuur gebouwd.

Een ander initiatief is RDTN, waar Japanners zelf hun stralingsdata kunnen opsturen. Voor een kleine 200 dollar kunnen de inwoners van Japan zelf een eigen Geiger Counter Kit kopen en deze data delen met de rest van de wereld. Lees ook: Japanners crowdsourcen stralingsmetingen.

Ook Pachube, het bekendste platform voor het delen van data die afkomstig is uit de Internet of Things, is inmiddels een community rondom de stalingsdata opgestart. Zij roepen alle .jp gebruikers om hun stralingsdata aan te leveren: “Calling all .jp users – distributed radiation sensing & geiger counters”.

Goede initiatieven die helpen tot het verkrijgen van een beter inzicht. In ieder geval wordt meer informatie verzameld en getoond dan het officiele International Atomic Energy Agency verspreidt. Een uitstekende case dus, die eens te meer de kracht van de crowd aantoont.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply