Amazon Cloud legaliseert illegale download circuit

Vandaag heeft Amazon haar nieuwste initiatief bekend gemaakt: Amazon Cloud. “Buy anywhere, play anywhere and keep all your music in one place
Start with 5 GB of free Cloud Drive storage – upgrade to 20 GB free with purchase of any MP3 album”
Gratis en voor niets krijg je 5GB aan ruimte om al je muziek, films, documenten en foto’s te bewaren. Koop je 1 keer een MP3 album, dan wordt je ruimte opgewaardeerd naar 20GB. Met de Amazon Cloud Player kun je vervolgens – op dit moment – je muziek beluisteren. De Cloud Player werkt voor alsnog alleen in je browser of op je Android telefoon.

amazonclouddrive.jpg

Ik heb inmiddels zelf een Amazon Cloud voor mijn muziek aangemaakt. En ik moet zeggen het werkt vlekkeloos. Via een eenvoudige interface is het mogelijk om mijn digitale bestanden te uploaden. In mijn geval het nummer True Faith van George Michael. Na het uploaden klik je op de file en de Amazon Cloud Player wordt geinstalleerd. Vervolgens wordt het muziekbestand zonder haperingen afgespeeld. Zelfs via mijn iPhone werkt het, niet als stream, maar toch.

Met dit initiatief is Amazon een oorlog begonnen op het gebied van het streamen van muziek en video met Apple en Google. Ook deze laatste twee partijen begeven zich in de nabije toekomst op dit terrein. Amazon is ze nu echter een stapje voor. En het is gedurfd, want Amazon heeft dit initiatief gelanceerd zonder een overeenkomst gesloten te hebben met de grote muziek labels. “Amazon is asking for forgiveness rather than permission.”. De Amazon Cloud zal in ieder geval Google en Apple dwingen om hun producten sneller te lanceren.

Het meest interessante aan heel dit verhaal is hoe diverse industrieen gaan reageren op het feit dat films, muziek en boeken in de Cloud gezet kunnen worden. Zoals Amazon nu aantoont, is hun toestemming niet vereist. De controle is dus volledig weg. Deze ligt nu bij de gebruiker. Ik bepaal zelf welke bestanden ik in de Cloud zet. Ook al zijn deze illegaal verkregen. Zie ook mijn recente artikel: “Hoe snel is het Internet“. Helemaal interessant wordt het wanneer Amazon een API vrijgeeft voor het benaderen van je cloud. Dan kan ik opeens zelf allerlei applicaties ontwikkelen die mijn digitale leven nog gemakkelijker maken. En wat als ik mijn Cloud kan sharen?

En natuurlijk waren er al allerlei initiatieven zoals Dropbox etc. maar met dit initiatief lijkt het wel alsof Amazon het illegale circuit legaliseert. Het waren al spannende tijden voor de film, muziek en boeken industrie, deze spanning is nu alleen maar groter geworden. Zaken raken in een stroomversnelling. Grote vraag is nu wie er kopje ondergaat.

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Amazon Cloud legaliseert illegale download circuit

 1. Beetje misleidende titel.

  Het heeft naar mijn mening niets met legaliseren te maken.

  Het is een business move met als nadeel dat het ook op een illegale manier kan worden gebruikt. Als Amazon restricties had opgelegd zodat alleen maar specifieke DRM mp3′s hadden kunnen worden afgespeeld, was het product veel beperkter geweest, waardoor het uiteindelijk veel minder kan heeft van slagen. Daar zijn diverse redenen voor, de voornaamste reden is dat Amazon waarschijnlijk alleen haar eigen DRM materiaal had kunnen toepassen. Een andere reden is het gemak van materiaal op de cloud zetten.

  Legaliseerde Sony music ook het kopiëren van muziek omdat het moederbedrijf kopiëerdbare cd’s uitbracht?

  Legaliseert Google het illegaal delen van muziek doordat ze tevens services als gmail en google docs voor filesharing aanbieden?

  Een beetje kort door de bocht dus.

 2. Niks kort door de bocht. Een titel moet catchy zijn om de lezer aan te sporen verder te lezen. Er wordt in het artikel ook niet gezegd dat het daadwerkelijk gelegaliseerd wordt. Het wordt echter wel erg makkelijk gemaakt. Het is mijns inziens dan ook juist kort door de bocht om een compleet artikel zo te bestempelen door alleen een overdreven titel.

 3. Nou dat is dan jou mening dat een titel catchy moet zijn. Ik vind dat als je jezelf goed serieus neemt en een beetje serieus publiek wil aantrekken, je een juiste titel geeft, zodat je mensen niet als het ware ‘bedriegt’. Waarom is de titel niet gewoon ‘normaal’ informatief als in “Amazon introduceert online storage muziekdienst x”.

  En de titel is dan wel degelijk kort door de bocht. Er wordt iets beweert wat gewoon niet waar is.

  Er zijn genoeg mensen die het behoorijk irritant vinden dat zoveel pers deze Telegraaf of Story kant op gaat.

Leave a Reply