GetGlue, de Foursquare voor entertainment

getglue.jpg

De laatste tijd wordt ik steeds vaker in mijn Twitter tijdlijn geconfronteerd met berichten van mensen die zich hebben aangesloten op het sociale netwerk GetGlue. In de tweets wordt medegedeeld welk boek ze lezen, naar welke film ze kijken, welke game ze spelen of naar welke muziek ze luisteren. Sommigen laten zelfs weten aan welke beroemdheid ze denken. Waar we in het dagelijkse leven voortdurend over praten, wordt nu dus ook gedigitaliseerd.

GetGlue is reeds in 2009 opgestart door het bedrijf AdaptiveBlue. Middels een browser add-on kunnen haar gebruikers aangeven welke soort media ze aan het consumeren zijn. In de zomer van 2010 heeft GetGlue een aantal apps gelanceerd voor diverse mobiele platforms. Nu ken je met een simpele druk op de knop vanuit je iPhone of Android aangeven wat je aan het doen bent. Vanaf dat moment is het hard gegaan met dit sociale entertainment netwerk. En nu lijkt het dus ook in Nederland aan te slaan.

Alex Iskold, de oprichter en CEO van GetGlue, deelt media in een viertal magische kwadranten op: Facebook is een plek waar mensen connecteren om foto’s te bekijken en onderling berichten uit te wisselen. Twitter is hoofdzakelijk een netwerk om snel nieuws te verspreiden. Foursquare is de plek om je locatie met anderen te delen. GetGlue bevindt zich – naast initatieven als Last.fm – in het vierde kwadrant, op de plek waar mensen entertainment met elkaar uitwisselen.

Hoe werkt GetGlue? Het is eigenlijk heel simpel. Net zoals Foursquare het mogelijkt maakt om in te checken op een locatie, zo maakt GetGlue het mogelijk om je in te checken op entertainment. Luister je naar muziek. Check-in. Lees je een boek. Check-in. Na het inchecken kun je vervolgens aangeven of je iets “Liked” a la Facebook en kun je ook nog eens “Rating” a la Amazon achterlaten. Uiteraard is het niet alleen geven, maar krijg je er ook nog iets voor terug. Je kunt namelijk voor van alles stickers verdienen. Lees je veel boeken van bijvoorbeeld de auteur Dan Brown, dan kun je een sticker verdienen waarop Brown’s naam prijkt. Het spelelement van Foursquare is gekopieerd.

GetGlue is gebouwd rondom jouw interesses, jouw Interest Graph, hetgeen Jaap Bloem en ik uitgebreid besproken hebben in het gratis trendrapport “We The Web”, over de volgende fase die het web na Facebook en Twitter inslaat.

En op al dit aanprijzen van entertainment is het businessmodel van GetGlue gebaseerd. Het profiel wat je al doende in de loop der tijd opbouwt helpt de machinale en menselijke algoritmes van GetGlue om haar gebruikers suggesties te doen over welke entertainment je nog meer leuk zult vinden. Vind je deze film goed? Dan vind je hoogstwaarschijnlijk ook deze film goed. En uiteraard is GetGlue zo slim om via diverse leveranciers, zoals bijvoorbeeld Amazon, haar gebruikers de mogelijkheid te bieden om deze media direct aan te schaffen.

Dit is slechts een onderdeel van het businessmodel. Wat heel slim is van GetGlue, is dat check-ins van haar gebruikers verspreidt kunnen worden via media als Facebook, Twitter en Foursquare. Berichten over welke film je leuk vindt sijpelen zo naar andere netwerken en hebben de potentie om onder de ogen te komen van een grote groep aan gebruikers. Wanneer ik op GetGlue iets leuk vindt, verricht ik eigenlijk een stuk mond-op-mond reclame! GetGlue werkt als een versterker van reclameboodschappen. Uiteraard staan diverse grote media concerns te springen om dit soort verkapte reclame uitingen. Niet verwonderlijk dan ook dat deze media concerns in de rij staan om allerlei stickers te financieren. Zo is de sticker van Dan Brown bijvoorbeeld betaald door uitgeverij Random House.

In Amerika is GetGlue al razend populair. Eén op de acht berichten op Twitter over entertainment is inmiddels afkomstig van GetGlue. Bedrijven als 20th Century Fox, AMC, ABC Family, Disney Theatrical, Discovery, ESPN, FOX, Food Network, Hachette, HBO, HGTV, MTV, MSNBC, Showtime, Penguin, PBS, Random House, Simon and Schuster, Syfy, Sony Pictures, Travel Channel, USA Network, Universal Pictures en Warner Bros zijn allemaal al een samenwerkingsverband met GetGlue aangegaan.

Nu is Nederland aan de beurt. Ik zie je op GetGlue. ;-)

Bron: http://www.inc.com/news/articles/2010/10/getglue-the-foursquare-of-entertainment-checkin.html

Be Sociable, Share!

Leave a Reply