Networked Knowledge, Decades Before Google

“He dreamed of a “mechanical, collective brain” and his complex system for indexing information could be considered an analog version of Google. Belgian lawyer and librarian Paul Otlet died in 1944, poor and disillusioned. But his work is now being looked at in a whole new light.”

Lees hier het complete artikel. Via

otlet.png

Grappig voor het boek The App Effect heb ik eind april van dit jaar een complete paragraaf geschreven over Paul Otlet. Zie hieronder:

De Belg Paul Otlet bedacht in de jaren 30 van de twintigste eeuw al een universeel classificatie systeem om alle informatie in op te slaan. Het systeem moest een voor iedereen kennis toegankelijk maken. Al hoewel Otlet het woord “Augmentation” niet gebruikte, zag hij het systeem als een uitbreiding op het menselijke brein.

“Here, the workspace is no longer cluttered with any books. In their place, a screen and a telephone within reach. Over ther, in an immense edifice, are all the books and information. From there, the page to be read … is made to appear on the screen. The screen could be divided in half, by four, or even by ten, if multiple texts and documents had to be consulted simultaneously…. Cinema, photographs, radio, television: these instruments, taken as substitutes for the book, will in fact become the new book, the most powerfull works for the diffusion of human thought. This will be the radiated library, and the televised book.”

In zijn tijd had niemand ooit nagedacht over documenten die met elkaar verbonden konden worden via een netwerk. Om zulke relaties te kunnen beschrijven vond Otlet het woord “link” uit. Het systeem waarin dit alles bij elkaar komt noemde hij “réseau” oftewel het “web”.

Otlet slaagt er uiteindelijk in om zijn hersenspinselen te realiseren. In 1930 bouwt hij samen met Henri La Fontaine het Mundaneum, het is een internet van papier. Het project groeit zo snel dat ze al snel steun moeten zoeken bij de Belgische overheid. Korte tijd is het succesvol, mensen sturen zelfs vragen op die Otlet en zijn medewerkers beantwoorden. Uiteindelijk valt het project niet meer te bekostigen en wordt vlak voor de Tweede Wereldoorlog de stekker uit het project getrokken. Tijdens de oorlog wordt zijn Mundaneum door de Duitsers geruimd om plaats te maken voor een kunsttentoonstelling. Het werk van Otlet raakt hiermee in de vergetelheid. Recentelijk wordt het gedachtengoed van Otlet weer nieuw leven ingeblazen. In het Belgische Bergen is zijn Mundaneum weer te bezichtigen.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply