Online vriendschap is niet te koop

Twee weken terug werd ik geinterviewed door Editie NL. Om hun nieuwe website te promoten hadden ze zich verdiept in het kopen van Twitter en Facebook vriendjes. Des te meer vriendjes, des te meer bezoekers was de gedachtengang. In het interview liet ik weten dat ik dit een wassen neus vond. (Online) vriendschap is niet te koop.

Vandaag viel mijn oog op een bericht uit The Atlantic: “SEO Shop Puts 50 Google +1s on Sale for Just $9.99“. Voor slechts 10 dollar klikken 10 Google+ accounts op de “+1″ button, de Like button van G+. En we hebben hier niet te maken met een bot, nee, echte mensen klikken erop.

Het was natuurlijk te verwachten. Na Facebook en Twitter, is nu ook Google+ het bokje. Ook hier kun je vriendschappen kopen. Het verbaast mij dat mensen en bedrijven hier in trappen. In het echte leven is vriendschap ook niet te koop. List en bedrog komen altijd uit. En dan werkt het vaak tegen je. Niet doen dus.

Vriendschap heeft andere ingrediënten nodig. Tijd, energie, passie, dezelfde interesses, om er maar een paar te noemen. En als je een echte vriendschap gerealiseerd hebt, online of offline, dan hoef je elkaar niet te betalen voor een dienst. Sterker nog je hoeft er nog geen eens om te vragen. Vrienden doen spontaan iets voor elkaar. Daar komt geen geld aan te pas.

Be Sociable, Share!

One thought on “Online vriendschap is niet te koop

Leave a Reply