Sociale media worden ingezet om Londen op te ruimen

De politie in Londen onderzoekt momenteel welke rol sociale media speelt in het veroorzaken van de rellen. Een ding wat zeker is, is dat de Blackberry Messenger een sleutelrol heeft gespeeld in het oplaaien van de rellen. Met de Blackberry Messenger is het mogelijk om een bericht te broadcasten naar een grote groep mensen. Een van de verzonden berichten luidde als volgt:

“Everyone from all sides of London meet up at the heart of London (central) OXFORD CIRCUS!!, Bare SHOPS are gonna get smashed up so come get some (free stuff!!!) fuck the feds we will send them back with OUR riot! >:O
Dead the ends and colour war for now so
if you see a brother… SALUT!
if you see a fed… SHOOT!
We need more MAN then feds so Everyone run wild, all of london and others are invited! Pure terror and havoc & Free stuff….just smash shop windows and cart out da stuff u want! Oxford Circus!!!!! 9pm, we don’t need pussyhole feds to run the streets and put our brothers in jail so tool up,
its a free world so have fun running wild shopping;)
Oxford Circus 9pm if u see a fed stopping a brother JUMP IN!!! EVERYONE JUMP IN niggers will be lurking about, all blacked out we strike at 9:15pm-9:30pm, make sure ur there see you there. REMEMBA DA LOCATION!!! OXFORD CIRCUS!!!
MUST REBROADCAST TO ALL CONTACTS!!!”

Gelukkig zijn er nu ook mensen die sociale media inzetten om het tij te keren. Zo is er het Twitter account Riotcleanup dat mensen mobiliseert om de straten in Londen op te ruimen. Enkele uren na de oprichting van het account zijn er reeds meer dan 68.000 mensen die het account volgen. En dat het werkt is te zien in deze fotoserie.

En ook YouTube wordt gebruikt om een anti-rellen boodschap te verkondigen. Zo heeft rapper Guvna B een video online gezet waarin hij mensen verzoekt om te stoppen met de rellen: “A track pleading with the youth involved in the current UK riots to stop”.

Ook zijn er burgers die YouTube gebruiken om hun afschuw uit te spreken over de rellen. Bekijk bijvoorbeeld onderstaande video waarin een burgerjournalist aan de plunderaars vraagt of ze trots zijn op zichzelf?

Sociale media om een tegengeluid te creeren. Om een vreedzame vuist te maken tegen de relschoppers. Hopelijk slagen ze er snel in om de nare geluiden te verstommen.

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Sociale media worden ingezet om Londen op te ruimen

  1. Sociale media hebben zich opnieuw bewezen als een sterk communicatiemiddel. Wat we echter niet moeten vergeten dat er een groot verschil is tussen mobiliseren en organiseren,want dat is iets wat sociale media niet kan. De politie heeft die coordinatie en organisatie wel. Het ontbreken van een sterke leiding en een gemeenschappelijk doel zal de onrust snel doen verstommen.

    Het is trouwens ook opvallend dat de schoonmakers Twitter en Facebook gebruiken terwijl de voornamelijk allochtone relschoppers Black :) berry’s gebruiken.

  2. De rol van Twitter, Facebook en BlackBerry moet echter niet overschat worden. Zonder smartphones en internet zouden er ook rellen zijn uitgebroken, breken nog steeds rellen uit en zal dit in de toekomst niet anders zijn. Al was het maar omdat de overheid via sociale media en smartphones de onruststokers die deze moderne middelen gebruiken relatief gemakkelijk kan opsporen.
    Zie ook http://bit.ly/nzz5Ub

Leave a Reply