Een leger van zombiedrones staat op het punt aan te vallen

Al een tijd heb ik een fascinatie voor drones. Een tijd lang sleurde ik mijn eigen drone – een AR Drone 2.0 – naar iedere presentatie die ik gaf mee. Totdat onderzoeksjournalist Brenno de Winter hier een einde aan maakte. Een half jaar geleden gaf ik in het Spant! tijdens het VINT symposium een keynote over het Internet of Things. Tijdens mijn presentatie demonstreerde ik mijn drone-kunsten. Ik liet het apparaat een klein stukje rondvliegen en filmde het publiek. In het publiek zat Brenno de Winter driftig te programmeren op zijn laptop. In zijn eigen presentatie liet hij later weten dat hij druk doende was geweest met het hacken van mijn drone. Iets was hem gelukkig toentertijd niet lukte, maar wel mijn ogen deed openen voor de gevaren van het apparaat. Wat zou er gebeuren als iemand de controle over mijn drone kon overnemen?

5341_10151476719942934_909415875_n

Deze week maakte Jeff Bezos, de CEO van Amazon, in het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes bekend dat hij een toekomst voor zich ziet waarbij vliegende drones de bestelde pakketjes bij de mensen thuis aflevert. Prime Air noemt hij deze nieuwe dienst van Amazon. De onbemande vliegtuigjes kunnen pakketjes tot wel 2,3 kilo afleveren in een straal van ruim 16 kilometer rondom een Amazon distributiecentrum. Ongeveer 86 procent van de bestellingen die Amazon krijgt kunnen op deze manier straks worden bezorgd.

De haalbaarheid van dit idee werd onder andere op Wired in twijfel getrokken. Voordat drones ingezet kunnen worden als koerier zullen eerst wetten en regelgeving hierop aangepast moeten worden. Dit is een traject wat doorgaans jaren kost. Ook maakte Wired zich ernstige zorgen over de beveiliging van deze apparaten.

Vandaag heeft de hacker Samy Kamkar hardware en software specificaties vrijgegeven, waarmee het mogelijk is om vliegende drones te hacken en over te nemen. Hij vraagt zich namelijk af hoe cool het is om de controle over een vloot van Amazon drones over te nemen: “Cool! How fun would it be to take over drones, carrying Amazon packages…or take over any other drones, and make them my little zombie drones. Awesome.” Zijn uitvindsel noemt hij heel toepasselijk SkyJack en werkt voorlopig alleen bij het hacken van de Parrot AR drone. Sinds de introductie van deze drone in 2010 zijn er meer dan 500.000 stuks van verkocht.

De tools en software die Kamkar gebruikt om de apparaten te hacken zijn uiteraard allen open source. Iedereen kan zijn hack dus vrij gemakkelijk nabouwen. Kamkar legt eigenhandig met zijn SkyJack de plannen van Amazon voor langere tijd in de vriezer. Ook legt hij hiermee druk op overheden om met regelgeving te komen ten aanzien van drones die tot op heden door consumenten vrijelijk aangeschaft mogen worden. In mijn artikel “Drones landen op de voorpagina” voorspelde ik dat iedereen in de toekomst een eigen drone zou hebben. Wat gebeurt er echter wanneer een terrorist een zwerm drones hackt en deze drones laten elk 2,5 kilo springstof in een druk bewoond gebied? Het is een Worst-case scenario, wat hopelijk nooit zal gebeuren, maar toch…

Feit is dat overheden hopeloos achterlopen op het gebied van nieuwe technologie. Wet-en regelgeving kunnen simpelweg het hoge tempo van de introductie van nieuwe technologieen niet bijbenen. Ze zijn per definitie te laat. Vandaag was er ook weer een mooi voorbeeld van Cecilia Abadie. Zij droeg een Google Glass achter het stuur van haar auto en werd hiervoor bekeurd. Volgens eigen zeggen had ze het apparaat niet aan staan en wil ze de boete nu dus aanvechten. Misschien wordt het inderdaad tijd voor een Minister van Technologie.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply