Radiointerview op BNR met Ruud Hendriks over aankomend trendrapport The Dark Side of Social Media

Sociale media maakt je dom, ziek, asociaal, is een gevaar voor je geheugen en zet aan tot terreur.

Sociale media. We worden doodgegooid met voorstanders van Twitter en Facebook, maar tegengeluiden worden nauwelijks gehoord. Niet slimmer, maar juist dommer worden we ervan, ons geheugen takelt af en we vallen ten prooi aan manipulatie en terreur. Sommigen ervaren zelfs verslavings- en gezondheidsproblemen. Dit staat in het trendrapport ‘the dark side of social media 2012’.

Informatie-dieet
Onderzoekers Jaap Bloem en Sander Duivestein van het onderzoeksinstituut VINT, onderdeel van Sogeti pleitten voor een informatie-dieet. ‘In deze social tijden is het belangrijk om zinnig en effectief met je tijd om te gaan en te blijven focussen.’

Beurskoersen voorspellen met Twitter
De onderzoekers vinden niet dat sociale media moeten verdwijnen, maar men moet wel op de hoogte zijn van de nadelen, zoals manipulatie. Zo konden twee Duitse studenten via Twitter de beurskoersen van de volgende dag achterhalen en wees een Amerikaans onderzoek uit het aantal mensen dat verslaafd is aan bijvoorbeeld Facebook vele malen groter is dan men denkt met als gevolg depressies en gezondheidsproblemen.

Het gehele rapport verschijnt eind volgende week op Frankwatching.nl

De gehele uitzending is hier terug te luisteren.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply