Podcast BNR: Hoe onderscheid je echt van nep in de wereld van AI en deepfakes en moet dat eigenlijk?

Manipulatie, beïnvloeding en desinformatie zijn van alle tijden. Tegenwoordig is dat gemakkelijker en geloofwaardiger dan ooit tevoren. De grote uitdaging is nu: hoe onderscheiden we echt nieuws van fake nieuws en hoe kunnen we controle houden over deze informatiesamenleving nu AI steeds meer mogelijk maakt? 

Sander Duivestein, onze gast van vandaag in de Werkprofessor podcast, schreef samen met Menno van Doorn en Thijs Pepping het boek ‘Echt nep – Spelen met de realiteit in tijden van AI, deepfakes en de metaverse’. Sander onderzoekt de impact van digitale technologie op mensen, bedrijven en onze maatschappij. 

Spelen met de realiteit

Hoe komt het toch dat we behoefte hebben om te spelen met de realiteit en fakenews te verspreiden? Volgens Sander heeft dat alles te maken met de aard van het beestje. Mensen zijn van oudsher verhalenvertellers.

“Ik ga dan heel ver terug in de tijd. In de grotten waar we vroeger woonden, vinden we ook muurschilderingen terug. Dat was onze eerste manier om de realiteit handen en voeten te geven en ook om verhalen te vertellen. We hebben voortdurend technologie en media gebruikt om steeds mooiere verhalen te vertellen en om in verbinding te blijven. Nepnieuws maakt daar onderdeel van uit.”

Wat is fakenews nu precies en waarom willen mensen het geloven? En wat is de impact op bedrijven? Benieuwd wat Sander hierover te vertellen heeft? Luister dan de nieuwste aflevering van de BNR Werkprofessor podcast

Be Sociable, Share!

Leave a Reply