Apple moet Hollywood kopen: De ontbundeling van televisie

Sinds een paar jaar heb ik via Ziggo een TV Plus abonnement voor mijn digitale televisie. Circa 25 analoge zenders, 90 digitale zenders en 15 HD-zenders. Zelf kijk ik er nooit naar, alleen mijn oudste dochter (7) zet de televisie nog aan voor Nickolodeon. Mijn jongste dochter (5) heeft totaal geen aandacht voor het apparaat: “Televisie is saai”. Liever zit ze op de bank met mijn iPad naar YouTube filmpjes te kijken. Ze kan niet lezen of schrijven, maar ze weet feilloos de filmpjes te vinden die haar interesseren.

Het enige waar ik mijn televisie nog voor gebruik is om films en series van mijn laptop via mijn Apple TV te kunnen kijken. Ik ben een fan van de series: The Walking Dead, The Firm en Spartacus: Vengance. Ik loop mee in het ritme van de Amerikanen. Wordt aan de overkant van de grote plas de nieuwste aflevering van deze series uitgezonden, dan kijk ik hem de volgende dag. Ik heb niet het geduld om twee jaar te wachten voor de bewuste aflevering op de Nederlandse buis te zien is.

Deze week maakte Apple bekend dat het 97,6 miljard dollar in kas heeft. Op Techcrunch wordt nu het idee geopperd dat Apple Hollywood maar moet kopen. Apple heeft genoeg geld om in één klap Time Warner ($38 miljard), Viacom ($29 miljard) en Dreamworks ($1.6 miljard) over te nemen en dan houden ze nog 30 miljard dollar over om iets leuks mee te doen. Dit zal Apple natuurlijk nooit doen.

In het artikel staat echter wel een interessante gedachte: “. . . does anyone really doubt that eventually the Internet will triumph here to smash the rigid program guide that cable and satellite companies shove down our throats? Most of us only watch a few dozen channels regularly, yet we pay for 500. If we could subscribe on a per channel or per show basis, many of us would. It’s just so obvious that the better experience starts with letting people watch what they want, when they want, on whatever device they want—whether that’s their TV, laptop, iPad, or mobile phone.”

Hier wordt wat mij betreft de vinger op de zere plek gelegd. Ik wil inderdaad niet al die digitale kanalen op mijn televisie. Het is veel te veel. Ik wil gewoon een aflevering uit een serie, een film of een praatprogramma zien wanneer het mij uitkomt. Ik ben niet geïnteresseerd in het totale pakket, maar slechts in fragmenten hieruit.

Wat zou het mooi zijn wanneer een bedrijf (=Apple?) er in slaagt om de rechten te verkrijgen om al deze content te streamen. En dat ik als consument zelf kan bepalen wat en wanneer ik iets wil bekijken. Dat ik de controle krijg over mijn eigen televisie ervaring. Het is eigenlijk hetzelfde businessmodel  als waarmee Apple de muziekindustrie op zijn kop heeft gezet. Niet langer denken in het concept van een compleet album, maar in nummers, die tegen een klein bedrag verkocht worden.

Zo zou het ook moeten gaan met televisie. En het liefst koop ik het nog af ook. Niet verwonderlijk dat miljoenen mensen wereldwijd gebruik maken van cyberlockers als Multiupload en FileSonic. Deze bedrijven hebben dit businessmodel al geïmplementeerd. Voor zo’n 7 euro per maand heb ik vrijelijk de beschikking over alle content die er op internet rond waart. Al het gedownloade materiaal is illegaal verkregen, maar dat maakt voor de business case niets uit. De consument geeft hiermee een duidelijk signaal af dat ze van het systeem eist dat ze deze volgende stap in haar evolutie maken. Vecht er dus niet tegen, maar omarm het. Anders gaat straks een andere partij er met jouw content van door. En volgens mij is dat precies wat Steve Jobs in gedachten had toen hij zich uitliet over de televisieindustrie met de opmerking: “I finally cracked it.”

Apple’s iTunes, het Louis C.K. Experiment en ook MultiUpload hebben bewezen dat consumenten bereid zijn om te betalen voor kwaliteit. Niks geen piraterij meer. Hopelijk gaat de televisie-industrie een zelfde toekomst tegemoet.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply