Op Twitter is de leugen vaak sneller dan de waarheid

Op 6 maart jongstleden vond op de Harvard Universiteit het “Truthiness in Digital Media”-congres plaats. Een symposium dat als doel heeft om propaganda en misinformatie in het nieuwe media ecosysteem beter te begrijpen. Eén van de meeste interessante presentaties werd gegeven door Gilad Lotan, de vice-president van de afdeling Researh and Development binnen het bedrijf SocialFlow. Hij liet een grafiek zien waarin het Twitter-verkeer van een onjuiste tweet ten opzichte van een correctie op deze tweet was uitgezet. Te zien is hoe de misinformatie meer aandacht krijgt dan de juiste informatie.

De grafiek is de visualisatie van wat Craig Silverman in zijn blogpost Eight Simple Rules for Doing Accurate Journalism de “Law of Incorrect Tweets” noemt. Hiermee bedoelt hij, dat mensen vaak meer genteresseerd zijn in foutieve informatie, en deze als het ware een grotere aantrekkingskracht hebben, dan de hieropvolgende correctie.

Dit is met name van toepassing wanneer het gaat om sensationeel nieuws. Mensen zijn schijnbaar verknocht aan roddels. Wekelijks komt het voor dat via Twitter bekend wordt gemaakt dat een beroemdheid is gestorven.  Achteraf blijkt dit vaak niet waar te zijn. De correctie op de dood van iemand wordt echter minder vaak gelezen. Simpelweg niet interessant genoeg.

“Does misinformation always spread further than the correction? Not necessarily. I’ve seen it go either way. But I can safely say that the more sensationalized a story, the more likely it is to travel far. Many times the story about about misinformation is what spreads, rather than the false information itself”

Op Twitter verspreidt het nieuws zich als een lopend vuurtje. Het nieuws verspreidt zich van volger naar volger, van netwerk naar netwerk. De bron is vaak niet meer terug te vinden. Personen die signaal van ruis kunnen onderscheiden worden in dit digitale tijdperk van realtime steeds belangrijker. Want uiteindelijk willen we toch allemaal dat de waarheid het wint van de leugen?

Be Sociable, Share!

Leave a Reply