Nieuwe internethype: Gangnam Style

De Koreaanse popzanger Park Jae Sung, beter bekend als PSY, bracht op 12 juli 2012 zijn nieuwste nummer Gangnam Style uit. Vanaf het allereerste moment is het nummer viraal gegaan op het internet. De maffe videoclip met daarin de inmiddels fameuze “horse-riding dance” heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het succes.

De teller van het nummer staat bijna op 50 miljoen views. Het nummer verspreidde zich allereerst via de Koreaanse billboards en een aantal Engelstalige popwebsites. Daarna gaven sites als Gawker en BuzzFeed het laatste zetje. Ook het feit dat enkele beroemdheden, zoals de Britse zanger Robbie Williams “TRY WATCHING THIS AND NOT SMILING I DARE YOU….(NOT EVEN A LIP CURL)” en de Amerikaanse rapper T-Pain “Words cannot even describe how amazing this video is…” – het nummer openlijk supporten deed het aantal views stijgen.

In Nederland werd Gangnam Style een hype doordat het programma “Repeat of niet” van Q-music er aandacht aan besteedde. En op 18 augustus werd het nummer gemaakt bij “maak ‘t of kraak ‘t” op Radio 538. Inmiddels is het nummer binnengekomen op de 45ste plaats in de Dutch DownloadTop50.

In de videoclip neemt PSY de luxe levensstijl van rijke Zuid-Koreanen op de hak. Gangnam verwijst naar een welvarende en trendy wijk van Seoul. In het nummer rapt PSY over de ideale vriendin. Iemand die overdag netjes, voorkomend en slim is en ’s nachts wild en grappig is.

Ook zangeres Nelly Furtado is inmiddels om. Tijdens een van haar concerten in Manila voerde ze het nummer uit. Inclusief dansje!

En waarom deze blogpost? Om met de woorden van politiek verslaggever Andrew Sullivan te spreken: “Iedereen heeft af en toe een beetje Koreaanse hip-hop nodig”.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply