Waarom de zoekmachine van Facebook zo belangrijk is

Gisteren introduceerde Mark Zuckberg de nieuwste telg van de Facebook-familie: Graph Search. Het produkt maakt het mogelijk om de gigantische sociale database met meer dan 1 miljard gebruikers, 240 miljard foto’s en 1 triljoen onderlinge connecties te doorzoeken. Volgens Zuckerberg is het de derde pilaar – naast Newsfeed en Timeline – waarop Facebook in de toekomst haar business baseert.

Facebook is niet langer plat

De huidige manier van zoeken binnen Facebook laat te wensen.  Je kunt er mee zoeken naar mensen, dingen en plaatsen, maar dat is het dan. Echt intelligente vragen kun je niet aan het platform stellen. Het is bijzonder plat. De nieuwe dienst belooft hier verbetering in.

Graph Search indexeert vier belangrijke typen van entiteiten: mensen, foto’s plaatsen en interesses. In de nabije toekomst zal Facebook nog meer entiteiten ontsluiten, zoals de Facebook-statusupdates die haar gebruikers dagelijks posten.

Op een natuurlijk en intuitieve manier kunnen er vragen gesteld worden aan Facebook. De combinatie van werkwoorden (“lives,” “like,” “work,” etc.), zelfstandig naamwoorden (“San Francisco,” “Indian,” “restaurants,” “friends” etc.), voorzetsels (“before,” “with,” “in” etc.) en voornaamwoorden (“who,” that,” etc.) maken het mogelijk dat op een natuurlijke, intuitieve manier vragen gesteld kunnen worden aan het platform, bijvoorbeeld “Friends of friends who live in San Francisco and like Indian restaurants,” of “Photos of friends from 1990 untill 1996 who went to the same university”. Het is een uiterst krachtig manier om vragen aan je vriendenkring te stellen. De kennis en wijsheid van je vriendenkring komt hiermee als het ware aan je vingertoppen te liggen.

Het is ook een manier om het verleden nieuw leven in te blazen. Platformen als Facebook, Twitter, Linkedin etc. hebben in de loop der jaren enorme hoeveelheden aan data over hun gebruikers opgeslagen. Deze data wordt echter niet of nauwelijks gebruikt. Met Graph Search wordt het nu mogelijk om het verleden op een leuke manier te raadplegen. Het is zoals het artikel “Why The Next Social Media Frontier Is Past” stelt: “Content Gets Less Valuable Over Time. And Then It Gets More Valuable.”

Nieuwe impuls voor Facebook is hard nodig

Eerder deze week kwam het bericht naar buiten dat Facebook haar verzadigingspunt heeft bereikt in de Westerse wereld. In Engeland viel in de maand december een daling in het aantal gebruikers waar te nemen. Meer dan 600.000 mensen haakten af. De cijfers zijn afkomstig van het onderzoeksbureau SocialBaker. Recente cijfers zien hier te achterhalen.

Een statische Social Graph is de allergrootste nachtmerrie voor Facebook. Als mensen niet voortdurend Facebook voeden met nieuwe vrienden, nieuwe berichten, nieuwe foto’s en nieuwe Likes, dan neemt de waarde van het platform in de loop der tijd af. Het maken van nieuwe verbindingen is van levensbelang, verbindingen zijn het levenselixer van Facebook. Nu recente cijfers aantonen dat het aantal gebruikers afneemt, wordt het voor Facebook des te belangrijker dat de “engagement” van de huidige gebruikers hoog blijft. Graph Search voorziet volgens Zuckerberg in een essentiele menselijke behoefte: “Exploring your community is a core human need, and this is the first big step we’re taking in that direction.” De nieuwe dienst is hiermee de broodnodige impuls om de betrokkenheid van de gebruikers te verhogen.

De monetarisering van Likes

Met de dienst Graph Search maakt Facebook het mogelijk om op basis van sentiment te zoeken. Opeens worden al de Likes die haar gebruikers in de afgelopen jaren hebben gemaakt waardevol. De dienst biedt mensen de mogelijkheid om vragen te stellen die andere zoekmachines niet kunnen beantwoorden. Of zoals Zuckerberg het zelf zegt: “People use search engines to answer questions. But we can answer a set of questions that no one else can really answer. All those other services are indexing primarily public information, and stuff in Facebook isn’t out there in the world — it’s stuff that people share. There’s no real way to cut through the contents of what people are sharing, to fulfill big human needs about discovery, to find people you wouldn’t otherwise be connected with. And we thought we should do something about that. We’re the only service in the world that can do that.”

Database van intenties op steroiden

Een compleet nieuwe database van menselijke intenties wordt dankzij Facebook’s Graph Search ontsloten. Niet verwonderlijk dat bedrijven als Google, Amazon, TripAdvisor, Yelp en LinkedIn met argusogen naar dit nieuwe produkt kijken. Volgens een van de produktmanagers van Search Graph, Tom Stocky, is de gebruikerservaring op Facebook nog erg passief. Dankzij de nieuwe dienst komt hier verandering in:  “Right now our user experience on Facebook is a little passive. Graph Search is a way to ask a specific question, to express an intent in some way. And of course an advertiser would want to target that intent. That’s what search ads are for.”

Facebook begeeft zich met Graph Search nadrukkelijk op het terrein van bovenstaande websites. Iedere zoektocht naar een goed restaurant, een leuk museum, een boek, een vakantie of een baan levert een pageview minder op en betekent dus automatisch minder advertentie inkomsten.

Google heeft deze beweging van Facebook goed ingeschat door zelf met haar sociale netwerk Google+ te komen. Feit is dat Google+ bij lange na niet dezelfde gebruikersaantallen heeft als Facebook en dus ook niet antwoord kan geven op de vragen die op het nieuwe Facebook platform gesteld worden. Jaarlijks genereert Google wereldwijd meer dan 40 miljard dollar aan advertentieopbrengsten. Als Facebook met haar nieuwe dienst slechts een paar procent van Google’s aandeel afknabbelt, heeft ze een een produkt in handen dat de potentie heeft om miljarden dollars waard te zijn.

Nu communiceert Facebook slechts met viertal entiteiten uit haar eigen database, maar wat als ze ook de immense hoeveelheid data ontsluit die third-party applicaties dagelijks verzamelen? Denk bijvoorbeeld aan de data die een applicatie als Spotify vergaart. Dan wordt het opeens mogelijk om te achterhalen wie binnen jouw vriendenkring het meest heeft geluisterd naar het nummer Friday van Rebecca Black. Of denk aan een fitness applicatie. Nu wordt het mogelijk om een hardloper te vinden die dezelfde route aflegt in dezelfde snelheid als jij. Facebook heeft net als Google een database van intenties in handen, maar dan eentje met steroiden.

Privacy blijft een issue

Recentelijk haalde de zus van Mark Zuckerberg het nieuws. Randi had een foto op haar Facebook timeline geplaatst waarop te zien was hoe de familie Zuckerberg reageerde op de lancering van de Facebook applicatie Poke (de Facebook kopie van SnapChat). Tot haar grote verbazing belandde de foto vervolgens op Twitter. Randi vond dat hiermee haar privacy was geschonden en dat fatsoensnormen waren overtreden.

Ze ondervond echter wat iedere gebruiker van het Facebook platform ervaart. De privacy instellingen zijn ondoorzichtig. Recentelijk heeft Facebook haar privacy tools weer eens geupgrade om het de gebruiker nog gemakkelijker te worden, maar verwacht mag worden dat Facebook’s Graph Search dingen uit het verleden naar boven haalt, waarvan we eigenlijk liever hadden dat ze verborgen bleven voor het publieke oog.

Graph Search zal mensen op een – al dan niet pijnlijke – manier op hun privacy instellingen wijzen. Mensen zullen zich bewuster worden van de impact van hun privacy instellingen. Het feit dat op een onverwachte manier gegevens boven tafel kunnen komen, zal ervoor zorgen dat mensen hun profiel beter invullen. Dat de gebruikers zich misschien zelfs mooier voordoen dan ze in werkelijkheid zijn…

Conclusie

De tijd zal uiteindelijk leren wat precies de impact is van Facebook’s Graph Search. Maar het feit dat Mark Zuckerberg de dienst duidt als een van de drie pilaren van het sociale netwerk moet tot nadenken aanzetten. Heeft de zoekmachine van Google er nu eindelijk eens een geduchte concurrent bijgekregen? Een concurrent die daadwerkelijk marktaandeel van Google kan veroveren? En waar blijft toch die Facebook telefoon. Wanneer komt die nu eens op de markt?

Be Sociable, Share!

One thought on “Waarom de zoekmachine van Facebook zo belangrijk is

  1. Mooie analyse van de nieuwe feature. Ben erg benieuwd wat voor een impact dit zal hebben op de (door)ontwikkeling van FB. Gouden ei voor FB of gouden feature voor de gebruikers of een combinatie van die 2 die in balans is?

Leave a Reply