Nieuwe trend: Camover – Game Over voor beveiligingscamera’s

De Britse krant The Guardian noemde het spel Camover onlangs de Grand Theft Auto voor de surveillance-generatie. In tegenstelling tot GTA speelt Camover zich af in de echte wereld. Niet in de onderwereld van Amerikaanse steden, maar in de underground scene van Berlijn. Activisten zijn daar het spel gestart met als doel om zoveel mogelijk beveiligingscamera’s te slopen.

Spelregels

De regels van het spel zijn eenvoudig: mobiliseer een team, verzin een naam die begint met “command”“brigade” of “cell” gevolgd door de naam van een historische activist. Je identiteit verbergen is raadzaam, omdat de deelnemers video’s van hun slooppartijen online moeten zetten, opdat anderen de acties kunnen beoordelen en zelf ook camera’s van palen, muren en uit het OV te trekken. Elke onklaar gemaakte camera levert punten op en ook de orginaliteit van de sloopmethode wordt beloond. Het gebruik van bijlen en hooivorken is favoriet.

Motivatie

In de ogen van de actievoerders helpen CCTV’s (Closed Circuit Television) niet om misdaden te voorkomen, maar geven ze de overheid juist de middelen om de massa te onderdrukken. De angst van het volk voor repressie wordt gebruikt om steeds meer camera’s op te hangen. En hier moet een einde aan komen: Cam Over dus!

In een interview met de Guardian liet een van de activisten weten dat dit alles geen grap is, maar serieuze business: “We thought it would motivate inactive people out there if we made a video-invitation to this reality-game. Although we call it a game, we are quite serious about it: our aim is to destroy as many cameras as possible and to have an influence on video surveillance in our cities.”

Historische context: Duitsland en privacy

Na een brutale moord op Berlin Alexanderplatz afgelopen oktober en een bomdreiging in december in de voormalige West-Duitse hoofdstad Bonn zwol de roep om deugdelijke camerabewaking naar Brits voorbeeld in Duitsland aan, aangevoerd door Hans-Peter Friedrich, de minister van Buitenlandse Zaken. Maar bewakingscamera’s zijn een heet hangijzer in het door WOII en de Geheime Staats-Polizei “Gestapo”, de verlinkcultuur van de Staats-Sicherheits-Polizei “Stasi” en het anarchoterrorisme van de Rote Armee Fraktion nog steeds sterk getraumatiseerde én geïnspireerde Duitsland. Vrijheid zonder staatsbemoeienis staat bij de oosterburen hoog in het vaandel, zeker onder de jongeren van de Piratenpartij, de Chaos Computer Club en aanverwante linksliberale en -radicale bewegingen.

Nieuwe digitale tegencultuur

Gamification, activisme en vandalisme komen in deze “reality game” samen. Het is een gevaarlijke cocktail die voeding geeft aan een nieuwe digitale tegencultuur die in verzet komt tegen het Systeem. Of zoals ondergetekenden in het boek Het App Effect” definieerden: “De Digitale Tegenculturen oefenen druk uit door zoveel mogelijk misstanden zo scherp mogelijk aan de kaak te stellen. Deze hardliners revolteren tegen het Systeem om mensen ervan te doordringen dat het zo echt niet langer kan.” 

Volgens de nieuwssite heeft Camover wereldwijd al veel volgelingen. Na Duitsland volgden Finland en Griekenland vrijwel onmiddellijk. En sinds deze week is ook de eerste actie van een Amerikaanse splintergroep genaamd “the Barefoot Bandit Brigade” uitgevoerd, met als direct resultaat dat zeventien beveiligingscamera’s het loodje legden.

De reality game Camover duurt tot 19 februari, de dag waarop het Europese Politie Congres in Berlijn start. De winnaar mocht anoniem vooraan meelopen in de Camover-demonstratie van afgelopen zaterdag 16 februari. Maar eens kijken wat er daarna nog allemaal gebeurt . . .

Dit artikel is samen met Jaap Bloem geschreven.

Bronnen

Lennard, Natasha, Guerilla surveillance camera destruction hits the U.S., Salon, 15 februari 2013

Stallwoord, Oliver, Game to destroy CCTV cameras: vandalism or valid protest?, The Guardian, 25 januari 2013

Zetter, Kim, German Activists Punch Out Big Brother’s Eyes, Wired, 31 januari 2013

http://camover.noblogs.org/

http://www.tumblr.com/tagged/camover

Be Sociable, Share!

Leave a Reply