Nieuwe trend op YouTube: The Knife Game

We kennen allemaal wel de scene uit de film Aliens, waarin de android Bishop wordt uitgedaagd om nog een keer zijn messentruc uit te voeren. Bij het uitvoeren van zijn stunt grijpt Bishop de hand van een van de crewleden van het ruimteschip en legt hij zijn eigen hand er boven op. Vervolgens gaat hij in een razendsnel tempo met het vlijmscherpe mes tussen de uitgestrekte vingers door. Met gekromde tenen heb ik destijds voor het eerst dit fragment gezien. De angst druipt nagenoeg van het scherm af.

Cup Song

In juni 2008 namen de leadzangeressen van de band Lulu and the Lampshades het nummer You’re Gonna Miss Me op. Als muzikale begeleiding gebruikten ze een tweetal plastic bekers. De video ging viraal en is inmiddels meer dan drie miljoen keer bekeken. Het inspireerde veel mensen tot het opnemen van hun eigen versie van deze zogenaamde Cup Song. Ook actrice Anna Kendrick raakte geinspireerd en leerde zichzelf het lied aan. Kendrikck voerde het lied zelfs uit in de film Pitch Perfect (2012) en mocht het daarna dunnetjes overdoen in de talkshow van David Letterman.

The Knife Game

Rusty Cage gebruikte in 2011 de melodie van bovenstaand nummer om er een geheel eigen interpretatie aan te geven. Hij schreef een nieuwe tekst met als titel “The Five Finger Fillet” en op de maat van de Cup Song voerde hij de routine van de android Bishop uit. Aan het eind van het lied zingt hij “chop chop chop” in een versneld tempo en zit je als toeschouwer te wachten tot een van zijn vingers er wordt afgehakt. Cage’s video werd wel opgemerkt, maar evenaarde nooit het succes van de dames van Lulu and the Lampshades.

Op 2 maart 2013 publiceerde de 16-jarige Noorse Hanna Fylling Ellingseter haar versie van Cage’s video. Ze heeft de video opgenomen met haar iPhone 4S. In de uitleg bij de video schrijft ze “It’s really not that hard to chop the knife between your five fingers.” Wel adviseert ze haar kijkers om het niet thuis te proberen. “Please don’t blame me if you try this at home.” De video van Hanna is inmiddels meer dan een half miljoen keer bekeken.

No More Harlem Shake

De video van Hanna werd al snel opgemerkt door de community achter de website Reddit. Vermoeid door de vele Harlem Shake videos waren de gebruikers al een tijd op zoek naar de nieuwe Internet hype. Redditor 27POP27 postte eergisteren een link naar de video van Hanna met de opmerking “This should become the new internet trend”. Binnen no time kreeg zijn posting veel bijval. Diverse Reddit fans posten al snel hun eigen videos online met alle gevolgen van dien.

The Knife Game

Inmiddels hebben een aantal websites aandacht aan het fenomeen besteed. De trend staat nog in de kinderschoenen, maar de websites vragen zich af hoe populair de video van Hanna gaat worden. Ook spreken ze de angst uit dat er gewonden gaan vallen als gevolg van deze trend. Reageerders maken al de grap dat ze voortdurend de website Liveleak in de gaten houden om te kijken of iemand daadwerkelijk zijn vinger er af snijdt.

Het virale karakter van de video is hoog. Bij iedere Knife Game video weet je van te voren niet hoe het afloopt. Met samengeknepen billen zit ik iedere keer weer te kijken wanneer het tempo aan het einde omhoog gaat. Ook de titel van de song “The Five Finger Fillet” of “The Men’s Cup Song” (een verwijzing naar de eerdere supersmerige video “Two Girls, Once Cup”) leent zich bij uitstek voor de verspreiding onder sociale media. Ook ik ben benieuwd waar het gaat eindigen. Gaan mensen The Knife Game allemaal thuis uitproberen. Of sterft de meme een zachte dood?

Be Sociable, Share!

Leave a Reply