Een internet voor robots

Deze week hebben Europese wetenschappers Rapyuta gelanceerd, een online database die informatie bevat die speciaal voor robots is bedoeld. De database is vernoemd naar Hayao Miyazaki’s meesterwerk, de animatiefilm “Laputa: Castle in the Sky (Tenkū no Shiro Rapyuta)”. In de film is Raptuya de plaats waar alle robots leven.

De databron moet robots helpen om de wereld van de mensen beter te begrijpen. De Rapyuta database is onderdeel van het Europese RoboEarth Project, een zogenaamd “World Wide Web voor robots”. De database acteert als een soort van overkoepelend – op cloud technologie – gebasseerd brein voor robots. Het project is zo ontworpen dat robots hun ervaringen kunnen uploaden. Andere robots kunnen deze ervaringen op hun beurt weer downloaden, ervan leren en vervolgens toepassen in hun eigen omgeving.

Het idee achter het platform is dat robots vandaag de dag bijzonder duur zijn vanwege de rekenkracht die ze nodig hebben om allerlei complexe taken uit te kunnen voeren. Rapyuta neemt een deel van deze rekenkracht weg door ze naar de cloud te verplaatsen. Waarom zou een apparaat nog beperkt moeten worden door zijn eigen fysieke mogelijkheden als er een oneindige hoeveelheid aan rekenkracht, geheugen, opslag en gegevens beschikbaar zijn in het digitale? Een cloud die qua rekencapaciteit te vergelijken valt met moderne computercentra van Google, Facebook, Apple en Amazon. Het navigeren door een kamer, het opvouwen van een kledingstuk of het begrijpen van menselijke taal, zijn allemaal voorbeelden van taken die in de cloud van Rapyuta uitgevoerd kunnen worden.

Robots zijn in de ogen van de wetenschappers niets anders dan de applicaties op onze desktop of mobiele devices. Ook deze applicaties spreken een webservice in de cloud aan om een bepaalde taak uit te voeren. Het enige waarin robots verschillen ten opzichte van deze applicaties is dat robots dus van elkaar kunnen leren.

Op het internet wordt nu al gegrapt dat de wetenschappers Skynet hebben aangezet en onze eigen vernietiging hiermee in gang hebben gezet. In de filmfranchise The Terminator waren de machines zelf in staat om na te denken en acties uit te voeren. Dit is niet het geval bij Rapyuta. De kunstmatige intelligentie bevindt zich op een centrale plek en is niet gedistribueerd. Judgement Day duurt nog even…

Be Sociable, Share!

Leave a Reply