Steve Jobs heeft in vijf jaar tijd een hoop veranderd

De rechter foto van onderstaande compilatie is genomen tijdens het Inauguratie Bal dat gegeven werd om het begin van de nieuwe ambtstermijn van de president van de Verenigde Staten te vieren. Op de foto is te zien hoe president Barack Obama samen met zijn vrouw Michelle de eerste danspassen zet op Al Green’s klassieker “Let’s Stay Together” dat ditmaal gezongen werd door Jennifer Hudson. Opvallend is de zee van armen die allemaal een smartphone omhoog houden om enerzijds het moment vast te leggen en anderzijds het realtime te delen met hun volgers.

barackobama

De foto is een perfecte weerspiegeling van de maatschappij waarin we nu leven. Aan de ene kant willen we always-on zijn en het ‘nu’ beleven, aan de andere kant geven we niet onze ogen de kost, maar laten we de waarneming over aan onze smartphone. We proberen krampachtig het moment vast te grijpen voor het voorgoed aan ons voorbijglijdt, terwijl we vergeten het het moment zelf te beleven. Beleven wordt meer ik was erbij toen het gebeurde. Mensen zijn toeschouwers van hun eigen beleving geworden.

De bovenste foto van onderstaande compilatie is gemaakt toen in 2005 de nieuwe paus Benedictus XVI werd aangekondigd. De onderste foto is gemaakt tijdens de aankondiging van paus Franciscus I eergisteren. Ook hier is hetzelfde fenomeen waarneembaar.

pope

Op 29 juni 2007 werd de iPhone 1 voor het eerst verkocht in de Verenigde Staten. Nog geen vijf jaar geleden. In vijf jaar tijd is de wereld voorgoed veranderd. We kijken niet meer omhoog. De smartphone is het media apparaat met de hoogste adoptie graad aller tijden. Het lijkt wel alsof iedereen er eentje heeft. Daar kan de radio en de televisie niet tegenop. Die hadden er veel meer tijd voor nodig voor ze onze huiskamer hadden veroverd.

We kunnen niet meer zonder het apparaat. We nemen het apparaat zelfs mee naar bed. Voor het slapen gaan is het laatste gezicht dat je ziet, niet dat van je partner, maar je eigen spiegelbeeld dat in het donker op het beeldscherm van je tablet PC. Ik vraag mij toch af. Zou Steve Jobs het zo bedoeld hebben?

Be Sociable, Share!

Leave a Reply