Online klopjacht naar daders bomaanslagen marathon Boston

Een paar minuten nadat de de twee bommen bij de marathon van Boston waren geexplodeerd, werden sociale netwerken zoals Twitter, Facebook, YouTube en Vine overspoeld met foto´s en filmpjes van de gebeurtenissen. De Amerikaanse overheid gebruikt al dit beeldmateriaal om een zo goed mogelijk overzicht te krijgen van de terroristische aanslag.

In de klopjacht naar de dader staan de Amerikaanse overheidsinstanties echter niet alleen. Ze worden onder andere geholpen door de communities achter Reddit en 4Chan. In de thread findbostonbombers worden de krachten gebundeld om de daders te achterhalen. En met opmerkelijke resultaten tot nu toe.

De FBI heeft inmiddels een tweetal foto´s vrijgegeven waarop te zien is hoe een zwart geklede man wegvlucht terwijl andere mensen ineenkrimpen ten tijden van de eerste explosie.

bostonmarathon1

In de berichtgeving heeft de FBI ook gemeld dat in een zwarte rugzak de explosieven verborgen zaten. Redditors hebben nu een enorme verzameling aan beelden doorgeploeters op zoek naar de zwart geklede man met een rugzak.

Where is Waldo?

Op een van de foto´s merkt een van de Redditors op dat de man met de rugzak gefotografeerd is door een tweetal bezoekers van de marathon.

bostonmarathon2

Uit een zoektocht van 4Chan is de zwarte geklede man op meerdere foto´s gespot terwijl hij vergezeld wordt door een man gekleed in een blauw trainingspak. Op een van de foto´s is zelfs te zien dat de man de rugzak niet langer bij zich draagt.

bostonmarathon3

Er is zelfs een closeup van de man zijn gezicht boven water getoverd, die aangescherpt is door een van de whizkids van 4Chan.

bostonmarathon4

Weer andere foto´s laten een man in een bruin jasje zien, die vermoedelijk zijn rugzak heeft laten liggen.

bostonmarathon5

En weer een andere foto laat een man in een blauw jas zien, die een rugzak bij zich heeft die overeenkomt met de foto´s die de FBI heeft vrijgegeven.

bostonmarathon6

Hier is overigens een foto van bovenstaande man van de voorkant te vinden. Inmiddels zijn ook een aantal donkergekleurde burgers die zich verdacht opstellen aan een nader onderzoek onderworpen: foto 1 en foto 2.

Er is zelfs een openbare Google Doc genaamd “Where is Waldo” opgezet die alle verdachten in kaart probeert te brengen.

Conclusie

Vraag is of deze online initiatieven de Amerikaanse overheidsinstanties nu wel of niet helpen. Een enorme hoeveelheid mensen wordt online gemobiliseerd om te helpen met het vinden van de dader. Gezamenlijk verspijkeren ze veel manuren. Een cognitief surplus dat de instanties zelf niet in huis hebben. Een probleem is echter dat er tussen de aangewezen verdachten ook mensen zullen zitten die ten onrechte worden verdacht. Denk maar aan Richard Jewell ten tijden van de bomaanslag bij de Olympische Zomerspelen in Atlanta. Of recentelijk aan de jacht op de koppenschoppers in Eindhoven, waarbij een onschuldige Tom Kantelberg werd verdacht.

Feit is wel dat dit soort burgerinitiatieven niet meer zijn weg te denken uit onze maatschappij. Dankzij de krachtige camera’s in allerlei mobiele telefoons veranderen we steeds meer in een transparante samenleving. Of we nu willen of niet.

Be Sociable, Share!

5 thoughts on “Online klopjacht naar daders bomaanslagen marathon Boston

  1. Die man die gefotografeerd wordt door de 2 mensen is sowieso niet dezelfde als die op de foto er onder.
    – Andere (kleur) broek aan
    – Geen petje
    – Lijkt ook andere rugtas (zit bijv. ook niks in zijvak, terwijl bij die andere er iets groens inzit.

  2. Transparante samenleving? Achterlijke bemoeizuchtige samenleving zou ik zeggen. Ga fietsen of socializen in plaats van stomme foto’s op internet flikkeren van mensen die waarschijnlijk er niks mee te maken hebben. Waarom sturen mensen de pics niet even naar de politie, die hebben er iets meer verstand van. Bijvoorbeeld; de twee ‘donkergekleurde verdachten’ zijn dus niet meer verdacht.. Dus misschien handig om ze hier weg te halen.

Leave a Reply