Mobile is eating the world

In augustus 2011 publiceerde Marc Andreessen, een van de oprichters van Netscape en tegenwoordig investeerder in bedrijven zoals Facebook, Groupon, Skype, Twitter, Zynga, Foursquare en LinkedIn, in The Wall Street Journal een essay met als titel: “Why Software Is Eating The World”.

Software is eating the world

In het artikel staat Andreessen stil bij hoe gerenommeerde bedrijven als Borders, Kodak, Disney en Nintendo zich met moeite staande kunnen houden in de digitale tornado die er om hen heen woedt:

“More and more major businesses and industries are being run on software and delivered as online services—from movies to agriculture to national defense. Many of the winners are Silicon Valley-style entrepreneurial technology companies that are invading and overturning established industry structures. […] Over the next 10 years, the battles between incumbents and software-powered insurgents will be epic. Joseph Schumpeter, the economist who coined the term “creative destruction,” would be proud.”

De uitspraak van Andreessen wordt vaak aangehaald wanneer wordt gesproken over digitale disruptie. Lees ook mijn eerdere artikel “Bedrijven gaan eerder dood. Sanoma dus ook.” Benedict Evans een freelance analist en consultant heeft de quote zich inmiddels ook eigen gemaakt. Hij zegt echter: “Mobile is eating the world”. In mei van dit jaar publiceerde hij een presentatie met dezelfde titel op Slideshare. Deze presentatie is inmiddels meer dan 300.000 keer bekeken. Aan het begin van deze maand publiceerde hij een geupdate versie. In zijn verhaal bespreekt hij vier zaken: de omvang van mobiel, tablets, ecosystemen en mobile social & discovery.

De presentatie van Evans staat vol met statistieken en grafieken en verschaft een uniek inzicht in de toekomstige trends die nu ontluiken. Zijn algehele conclusie is dat de toekomst mobiel is. Dankzij de smartphone komen de fysieke en de digitale wereld bij elkaar. En dit verandert alles versneld. Kijk bijvoorbeeld maar naar Facebook. Het vond de ultieme “social experience” uit voor de desktop, maar worstelt nog steeds met mobiel. Sterker nog, bedrijven als Whatsapp, Snapchat en Line knabbelen aan de poten van het bedrijf. Het mobiele platform is nog volop in beweging. Ook hier is het digitaal darwinisme. Het is adapt or die!

Be Sociable, Share!

Leave a Reply