Skypen met de doden

Is er leven na de dood? Het is een vraag waar iedereen weleens bij stil staat. Wetenschappers  van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) proberen het hiernamaals nu vorm te geven. Een team van ontwikkelaars, ontwerpers en zakenmensen probeert de dood te verslaan door herinneringen te bewaren en om te zetten in een intelligente avatar. Een digitaal evenbeeld waarmee nabestaanden na overlijden blijvend mee kunnen communiceren.

De momenten en emoties in ons leven bepalen hoe we worden gezien door onze familie en vrienden. Als deze langzaam vervagen na onze dood zin we op een dag allemaal voorgoed vergeten. Maar wat als je tot in de eeuwgheid kan worden herinnerd?

Wat als uw kinderen of kleinkinderen meer over u en uw leven zouden weten? Wat als ze meer op jou zou lijken, meer als je zouden denken? Wat als alle belangrijke gebeurtenissen, avonturen en gedachten uit je leven toegankelijk zouden zijn voor toekomstige generaties, die je nooit in levende lijve hebben ontmoet? En wat als, ze echt kunnen communiceren met uw herinneringen, alsof ze echt met u praten?

De startup Eterni.me zegt in staat te zijn om alles wat iemand meemaakt tijdens zijn leven te verzamelen en al deze enorme hoeveelheid informatie met behulp van kunstmatige intelligentie nieuw leven in te blazen. Het eindresultaat is een digitale avatar die iemand’s persoonlijklijkheid nabootst. Familie en vrienden kunnen deze avatar na iemand’s overlijden consulteren. Het is als een Skype-chat uit het verleden.

Het idee is op zich niet nieuw. De applicatie _Liveson belooft te blijven tweeten na iemand’s dood. “When your heart stops beating, you’ll keep tweetin”, belooft de app. Op basis van tweets die je in het verleden hebt verstuurd, kent de app jouw voorkeuren en simuleert hij je persoonlijkheid. En via de website DeadSocial kun je vooraf gefabriceerde tweets en Facebook status-updates op getimede momenten vanuit het hiernamaals versturen. Er bestaan zelfs Sociale Media Executeurs die zich bekommeren op iemand’s digitale erfenis. Het unieke aan Eterni.me is dat ze een mogelijkheid bieden om een dialoog met iemand’s digitale geest aan te gaan.

Het klinkt creepy. Wil ik eigenlijk wel na mijn dood nog als een soort van OS verder leven? Of ontneem ik mijn kinderen iets als ik mij hier niet voor inschrijf? Moet ik mijn kinderen zonder hun toestemming (ze zijn nog te klein) hier ook voor opgeven? Het is in ieder geval iets om over na te denken. Over dit soort scenario’s wordt trouwens al langer nagedacht. Begin vorig jaar werd in het tweede seizoen van Black Mirror, een serie die de schaduwkanten van technologie belicht, de aflevering “Be Right Back” uitgezonden. In deze aflevering wordt de hoofdrolspeelster geconfronteerd met de dood van haar partner. Tijdens de rouwdienst wordt zij door een vriendin op de hoogte gesteld van het feit dat haar partner niet dood hoeft te zijn. Ze kan hem nieuw leven inblazen op basis van zijn sociale media-verleden. Met alle gevolgen van dien natuurlijk. Ook de met een Oscar genomineerde film “Her” behandelt een soortgelijk thema. En binnenkort gaat ook de film “Transcendence” met Johny Depp in de hoofdrol in premiere, waarin hij een geleerde speelt wiens geest na een aanslag wordt geupload in een machine. Of sla de technothriller “Daemon” van Daniel Suarez er maar eens op na.

Het is allemaal dus al eens bedacht. De technologie gaat nu echter zo snel dat science fiction werkelijkheid wordt. Het is bijzonder boeiende themathiek. Dermate boeiend dat Thomas van Manen en mijn persoontje er een trendrapport over geschreven hebben dat volgende week verschijnt. Een rapport dat gaat over wearable technologie die dankzij allerlei sensoren steeds beter in staat is om zich in te leven in de intenties van de drager en hierdoor in staat is om deze op de menselijke maat te bedienen. Niet voor niets heet het rapport “Empathic Computing“.

Inmiddels heb ik mij ingeschreven op de website Eterni.me. Eens kijken of de technologie daadwerkelijk al zo ver is of dat ik hier te maken heb met een geslaagde marketing stunt. Een ding weet ik zeker. Ik neem vanuit het hiernamaals in ieder geval niet op.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply