Verslag Mediapark Jaarcongres 2014

Algoritmes bepalen steeds meer wat we doen, wat we zien, wat we horen, stelt trendwatcher Sander Duivestein. Hij is nauw verbonden met stichting Mediawijzer.net en wijst op kansen en verantwoordelijkheden van gebruikers en mediamakers bij ‘content op maat’.

Door digitalisering krijgt het individu steeds meer controle over zijn eigen wereld. Er vindt een verschuiving plaats van centraal naar decentraal, stelt Duivestein. Macht op basis van hiërarchische structuren maakt plaats voor een situatie waarin iedereen – naar keuze – rechtstreeks met iedereen en alles verbonden kan zijn. De oude structuren verdwijnen. Duivestein geeft het voorbeeld van de Amerikaanse standup-comedian Louis CK. Louis CK maakt zeer succesvolle shows en bemerkte dat de hele keten van zijn creativiteit profiteerde, maar dat zijn eigen inkomsten bescheiden bleef. Hij besloot de macht in eigen hand te nemen en zijn eigen shows te filmen en onder meer via YouTube gratis aan te bieden. Hij vroeg de kijker een vrijwillige bijdrage van 5 dollar als ze van zijn show hadden genoten. Louis CK haalde miljoenen binnen, aldus Duivestein. De keten had het nakijken.

Sander-Duivestein

Lees hier meer over mijn presentatie “Algorithms make the world turn around”

Be Sociable, Share!

Leave a Reply