Over De Cirkel, The Truman Show en #singleparenttrip

Op het moment ben ik op vakantie in Portugal. Speciaal voor mijn vakantie had ik het boek De Cirkel van Dave Eggers bewaard. Ik heb het deze vakantie in een ruk uitgelezen. In het boek werkt de hoofdpersoon Mae Holland voor het bedrijf De Cirkel. Een bedrijf dat een op een te vergelijken is met Google of Facebook. Na een confrontatie met haar ouders en haar ex-vriend besluit Mae tijdens haar terugrit om zoals ze wel vaker doet te gaan kajakken. Het is middernacht en uiteraard is het verhuurbedrijf gesloten. Buiten de omheining ligt echter een kajak en ze besluit deze te „lenen”. Met deze kajak vaart naar Blue Island: „Ik werd een tijdje gevolgd door een eenzame zeehond, die steeds onder- en weer opdook, alsof hij nieuwsgierig was en me voortdreef. Ik was nog nooit op het eiland geweest. Maar heel weinig mensen zijn er geweest. Toen ik er was, ben ik naar het hoogste punt geklommen en het uitzicht van de top was ongelofelijk. Ik zag de gouden lichtjes van de stad en de zwarte heuvels in de richting van de oceaan, en zelf een vallende ster.”

Zie de rest van het artikel en de discussie op Frankwatching.

Be Sociable, Share!

One thought on “Over De Cirkel, The Truman Show en #singleparenttrip

  1. Herkenbaar. Typisch wat Andrew Keen “little brothers” noemt in zijn boek Digital Vertigo”. Hij beargumenteert hierin hoe we niet bang hoeven te zijn voor de 1984-versie van Big Brother, maar dat de mensen om ons heen veranderen in “little brothers”. Deze little brothers helpen de privacy van mensen om hen heen om zeep, of het nu bekenden of onbekenden zijn, door deze te laten figureren in hun tweets, instagrams, snapchats, etc.

    In De Correspondent kun je ook een artikel vinden over hoe IT-miljonairs Silicon Valley willen afscheiden als een eigen staat, zodat het zijn eigen wetten kan opstellen. Die wetten zijn dan met name pro dataverzamrling. Ze willen de democratie zo’n beetje afschaffen omdat de data die de massa “afgeeft” wel genoeg zegt over wat die massa wil/nodig heeft. Pure waanzin! We gaan terug naar de middeleeuwen waarin de horigen ook geen privacy hadden t.o.v. hun meester: hij kon zo hun huis/hut binnenlopen, beslissen over hun kinderen, etc. De arrogantie van partijen als Google en Facebook is stuitend.

Leave a Reply