De Facebook bubbel doorgeprikt

facebookbubbel

Auteur Eli Pariser beschrijft in zijn boek “The Filter Bubble” (2011) hoe zoekmachines en sociale netwerken ervoor zorgen dat we als het ware in een digitale echoput leven. Door de sterk verbeterde personalisatie en door mensen met dezelfde interesses te volgen krijgen we alleen nog maar het nieuws te zien dat we zelf willen horen. Deze persoonlijke digitale bubbel verkokert en verblindt de gebruiker steeds meer : “It’s your own personal, unique universe of information that you live in online. What’s in it depends on who you are and what you do. But the thing is, you don’t decide what gets in, and you don’t see what gets edited out.”Serendipiteit bestaat in deze gefilterde wereld niet meer. Alles is voorgekauwd en op maat gesneden. Pariser zet hier zijn vraagtekens bij. Nicholas Carr vraagt zich in zijn boek “The Shallows” (2010) zelfs af of we er niet dommer van worden: “Is Google Making Us Stupid?

Lees hier op LinkedIn de rest van het artikel.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply