In Financieele Dagblad: Leven na de dood

FD_levennadedood

Alles is relatief. Zelfs overlijden, meent trendwatcher Sander Duivestein. Volgens hem gaan we straks niet meer dood. Nou ja, soort van.

Veel kijkers vonden het afgelopen oktober een shockerende gebeurtenis: BNN liet een hond klonen in China. Sander Duivestein keek er daarentegen niet van op. ‘Kinderspel’, noemt hij het: ‘In de digitale wereld is al zoveel meer mogelijk.’ Hij wijst op het project OpenWorm, waar wetenschappers een worm digitaal hebben nagebouwd. ‘Het beestje heeft slecht 302 neuronen in zijn hersenen’, legt hij uit. ‘Dit breintje hebben ze geknipt en geplakt op een legorobot. Er komt geen programmeur aan te pas, want de robot kan met zijn sensoren en een ingebouwde camera zelfstandig objecten ontwijken.’ Volgens Duivestein is dit het allereerste kunstmatige leven dat wij als mensen hebben gecreëerd.

Ander voorbeeld dan. Nadat tech-ondernemer Eugenia Kuyda’s beste vriend Roman Mazurenko overleed, bouwde ze een digitale chatbot met zijn persoonlijkheid. Ze voegde simpelweg alle berichten, foto’s en filmpjes toe die ze ooit van hem gekregen had. Ook vrienden en familieleden stonden hun oude berichtenverkeer af. ‘De bot lijkt levensecht,’ zegt Duivestein. ‘Hij heeft namelijk dezelfde droge humor en is net zo dyslectisch als de echte Roman. Het is als alsof hij nooit is weggeweest.’

Zelfs fictieve karakters ontkomen niet meer aan de dood, signaleert Duivestein. Denk aan de de acteur Peter Cushing die 23 jaar na zijn dood weer tot leven wordt gewekt als het karakter Grand Moff Tarkin in de film Star Wars: Rogue One. Hij wijst op Friends-karakter Joey Tribbiani, die onlangs ook opnieuw ‘tot leven’ is gekomen. ‘Onderzoekers analyseerden zijn lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en stem in alle afleveringen, en creëerden een digitale avatar van het Friends-karakter.’ Duivestein verzekert ons: ook als avatar zegt Tribbiani nog steeds: ‘hey, how you doin’.

Een verkorte versie van dit artikel stond op 14 januari 2017 in het Financieele Dagblad.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply