EenVandaag: Big Data en shopping

Met elk telefoontje, elke muisklik geef je informatie over jezelf prijs. En al die informatie wordt opgeslagen: big data, een fenomeen dat alles zal veranderen. Algoritmen kunnen vervolgens bepalen wat je volgende behoefte is. Zo weet de supermarkt misschien eerder dan jij dat je zwanger bent.

Retailwatcher Sander Duivestein loodst ons door de Albert Heijn XL, een enorme winkel waar je alles kan kopen, én alle aankopen worden bijgehouden. Zo ook bij de Amerikaanse winkelketen Target. Zij verzamelden miljoenen stukjes klantinformatie.

Door de online-verlanglijstjes en de winkelgewoontes van zwangere klanten. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat zwangere vrouwen na zo’n drie maanden geurloze zalf inslaan.” Ook kopen ze in de eerste twintig weken calcium-, magnesium- en zinksupplementen. Kort voor de geboorte halen ze washandjes. Als je een anonieme vrouw vindt met dit kooppatroon, is ze dus waarschijnlijk zwanger.

Dit lijkt toekomstmuziek, maar dit is al tien jaar geleden,” aldus Duivestein. “Deze vrouw kreeg aanbiedingen voor zwangerschapsproducten zonder dat ze wist dat ze zwanger was. Deze ontwikkelingen gaan alleen maar verder door. Over een paar jaar weten de winkels precies wat je wilt eten, wanneer en wat je wilt betalen. En neem nou dit winkelmandje. Kijk hoeveel informatie over mij hier al in zit.”

Pricing

Hoe meer winkels over je weten, hoe meer ze ook willen weten wat je uiteindelijk wilt betalen. Slimme algoritmen speuren de concurrentie af naar de beste prijs. Onno Oldeman werkt bij SimonKucher, de grootste aanbieder van dynamic pricing in de wereld. “We weten precies wat iedere klant bereid is te betalen. Daar passen we de prijs de hele tijd op aan, zoals je nu al bij vliegtickets ziet. Binnenkort ga je dit soort persoonlijke aanbiedingen vaker zien. Heb je meer geld, dan is er kans dat je ook meer gaat betalen.”

Zo verzamelen talloze bedrijven data verzamelen, met Amazon als lichtend voorbeeld, zegt Duivestein. Amazon kent dankzij zijn algoritmen je boekensmaak nog beter dan jijzelf. Dat is waardevol – en eng.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply