#durftevragen Hoeveel mensen moet ik volgen om al het nieuws in NL onder ogen te zien?

Gedachte die mij al een paar dagen plaagt. Is het mogelijk om door de juiste mensen te volgen al het belangrijke nieuws in Nederland onder ogen te krijgen. Is dit wiskundig te berekenen? Wat denk ik in de calculatie meegenomen moet worden, is dat sommige twitteraars “belangrijker” zijn dan andere twitteraars omdat ze meer volgers en dus een groter / bereik netwerk hebben. is het dus mogelijk om de hubs in NL te onderkennen en obv hiervan het ideale netwerk te bepalen. Wat is het optimale netwerk?

Iemand enig idee op bovenstaand vraagstuk?

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “#durftevragen Hoeveel mensen moet ik volgen om al het nieuws in NL onder ogen te zien?

  1. Hoi Sander, interessante vraag. Nog wel wat onduidelijk qua definitie.

    Dan kom je vanzelf bij de vraag die Roos ook stelt: wat is “al het belangrijke nieuws”? Is dat al het nieuws dat de landelijke kranten ook haalt? Of ook dat van je lokale krant of zelfs het plaatselijke sufferdje?

    Wat mij opvalt qua verspreiding van ‘mainstream nieuws’ via Twitter (en ook andere sociale media) is dat het een vrij specifiek soort nieuws is dat de moeite van het (her)verspreiden waard gevonden wordt. Zeg maar het Telegraaf-effect: alle punten die op hun voorpagina staan, zijn ook voer voor (re)tweets. Het is het ‘sticky’ nieuws.

    Ik begrijp alleen het punt van de meer ‘invloedrijke’ tweeps niet. Het aantal volgers van een tweep zegt helemaal niets over de mate waarin deze tweep over mainstream nieuws tweet. Het is belangrijker dat jij de mensen volgt die veel toegang hebben tot dat mainstream nieuws en dit (re)tweeten. Dus je kunt m.i. beter kijken naar het aantal mensen dat zij zelf volgen (en het aantal nieuwssites dat ze volgen…).

    In andere woorden: voor het minimaliseren van het aantal mensen dat je moet volgen, ben je meer op zoek naar aggregators (of in hippe termen: curatoren) dan naar hubs/connectors.

    Afijn, de vraag zet aan tot nadenken en meer vragen. Kortom: goeie vraag! 🙂

    P.S. Je kunt ook beargumenteren dat als nieuws écht belangrijk is, je het ook wel hoort buiten Twitter om. Dus misschien hoef je helemaal niemand te volgen.

  2. Ik ben ook altijd op zoek naar formules, maar ik vermoed dat deze lastig te maken is, tenzij het heel erg persoonlijk kan worden gemaakt. Immers, wat is belangrijk. Ik denk dat persoonlijke omstandigheden, interesses, ervaring, karakter, emotie etc. sterk meespelen. Als je die variabelen allemaal weet te vangen zou een formule nog wel te maken zijn, maar het zou ook wel eens het leven zelf kunnen zijn waar je op uitkomt 😉

Leave a Reply