Leven in de cloud is een grote frustratie

Al een tijdje verwonder ik mij over de geografische barrieres die over onze digitale wereld worden heen gelegd. DVD’s zijn regio gebonden, films die ik voor mijn kinderen in Canada heb gekocht kan ik niet kijken op mijn Nederlandse DVD speler. De diensten van Google Music Beta, Amazon Cloud Player, Rdio zijn slechts toegankelijk vanuit de Verenigde Staten. En zelfs eBooks hebben te maken met restricties.

Zo ben ik een fan van de schrijver Greig Beck. In totaal heeft hij nu drie boeken geschreven. Beneath the Dark Ice, Dark Rising en This Green Hell. Zijn eerste boek is sinds 2010 op de markt (ook vertaald in het Nederlands). Zijn tweede boek is in maart op de Australische markt gelanceerd. De rest van de wereld volgt in augustus 2011. En zijn derde boek is in april 2011 Down Under verschenen. Voor de andere werelddelen is nog geen publicatiedatum bekend.

Ik heb alle drie de boeken inmiddels gelezen. Ik heb er via Amazon voor betaald. Door te klooien met mijn adresgegevens ben ik in staat om boeken te bestellen in allerlei delen van de wereld. Zo heb ik aan mijn creditcard inmiddels een Amerikaans en een Australisch adres gekoppeld. Op deze wijze ben ik in staat om de opgelegde geografische barrieres te vermijden. En waarom ook niet, ik betaal er tenslotte toch voor? Of is mijn geld niet goed genoeg?
Vroeger liep ik tegen het werk van onbekende schrijvers aan door in een fysieke boekenwinkel rond te struinen. Nu kom ik daar niet meer. De recommendation engine van Amazon doet dit werk voor mij. Op basis van mijn klikgedrag worden mij keer op keer nieuwe boeken voorgeschoteld, die ik mogelijkerwijs interessant vind. Vaak is dit zo. Dankzij Amazon heb ik schrijvers als Greig Beck, Warren Fahy, Jeremy Robinson en Jonathan Mayberry leren kennen. Ik probeer meestal een boek, en als het mij bevalt, dan koop ik al de boeken van die schrijver. Gemiddeld zo’n zeven dollar voor een elektronisch boek. Iets minder dan vijf euro. Ik vind het een mooie prijs.

Vandaag surfde ik echter tegen een website aan waarbij al de boeken van Greig Beck te downloaden zijn. In ieder wenselijk formaat. In ePub, Mobi, PDF. Gratis en voor niets. Illegaal dus. Je reinste broodroof voor Greig. Zijn boeken zijn nog niet overal verschenen en nu toch al verkrijgbaar. Als schrijver zal hij zijn haren wel uit zijn hoofd trekken. Niet vreemd ook dat Greig een anti-piraterij banner op zijn site heeft staan: “eBooks will be a terrific boon to authors, publishers and the reading public. More eBooks will mean more authors will get published, more stories will be told, and more people will get to read them! … That is, unless the books are stolen. Support the fight against piracy. Thank you and Regards, Greig”

Maar waarom zien de directeuren van de muziek-, film- en boekenindustrie dit niet in? Waarom werpen zij nog allerlei barrieres op? De toekomst is digitaal. Een beweging die niet te stoppen is. Je kunt er maar beter aan meewerken. Deze week is Google Music live gegaan. Twintigduizend muziekbestanden kun je er als gebruiker opslaan. Zonder inmening van de muziekindustrie. Ze lagen alleen maar dwars. Google, heeft dus net als Amazon eerder deed, de onderhandelingen gestaakt. Is je muziek illegaal verkregen of niet? Maakt niet uit. Gewoon uploaden naar je digitale harde schijf, is even wat werk, maar dan kun je wel via ieder denkbaar device waar je ook bent je muziek afluisteren. Zonder een centje pijn.

En dat mensen willen betalen, dat is inmiddels overduidelijk. Apple verdient een aardige duit met het verkopen van muziekbestanden. En ook Amazon doet het meer dan goed met de verkoop van eBooks. Als ik naar mijn Amazon aankoophistorie kijk, heb ik sinds 27 juni 2010 42 eBooks aangeschaft. Dat is gemiddeld 1 boek per week. Schijnbaar wil ik dus geld uitgeven aan boeken.

Neem mij als consument dus serieus. Werp niet allerlei barrieres en restricties op, maar faciliteer mij. Ik wil films direct kunnen kijken in hoge kwaliteit wanneer deze uitkomen. Ik hoef er niet voor naar de bioscoop. Ik heb een prima home cinema aan apparatuur staan. En waarom moet ik een jaar wachten op een nieuwe Amerikaanse serie op de Nederlandse televisie? Dan haal ik het wel van het web af. eBooks die slechts in bepaalde delen van de wereld beschikbaar zijn? Waanzin! En het idee dat al mijn muziek in de cloud komt te staan. Fantastisch! Maar ga er niet voor liggen. Je wordt namelijk aan alle kanten gepasseerd. En Google en Amazon zijn geen bedrijven die je kunt negeren… Zij disrupteren je business. Omarm hun initiatieven dan ook. Het is namelijk wat de consument wil!!!

En misschien helemaal een stap te ver. Maar van mij mag er een dienst ontwikkeld worden, waarbij alle digitale services aangesloten zijn. Dus telefonie (vast en mobiel), televisie, film, muziek, boeken, dagbladen, tijdschriften, strips, games etcera. Allemaal in 1 pakket. En daar wil ik jaarlijks best een fiks bedrag voor betalen. Misschien moet het wel een soort van digitale belasting worden. Maar als tegenprestatie wil ik alles in hoge kwaliteit en direct. Wie pakt de handschoen op?

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “Leven in de cloud is een grote frustratie

 1. Dear Sander,

  Good article, and a good sentiment.

  The frustration coms in (for you and me), when each country has their own e-licencing laws. As an example, if Germany does not licence an author’s ebooks, Amazon is not allowed to sell them there.

  In a perfect world everyone would play by the (geographic) rules set down by Amazon, I understand they certainly won’t. But I’d much prefer the rules to be broken in the manner you have achieved it (diff postal address, but still paying), rather than via the pirate websites.

  It’s disappointing, that some people will really like an author, steal his books via pirate download, and then put him out of business. The result, the author disappears, and no one wins.

  My last word – if you like an author, support him. Don’t steal from him!

  All the best and regards, Greig Beck

 2. I second Greig’s statement. Piracy does kill authors by killing the deals they have with publishers. Then, we can no longer write. The economy’s bad enough right now without piracy, too. Thanks for your comments, Sander. -Warren Fahy

Leave a Reply