DOCU: Een week lang zonder internet

Internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Mensen lijken nog eerder zonder TV te kunnen, dan zonder Internet. Maar hoe belangrijk is Internet nu eigenlijk echt in ons leven. En kunnen we echt niet meer zonder internet?

Vier studenten van Hogeschool Utrecht hebben voor het lectoraat Marketingcommunicatie en ARA onderzocht “hoe het niet mogen gebruiken van internet, inclusief apps en email, het gedrag van mensen beïnvloedt.

16 mensen (van studerend tot werkend en van jong tot oud) gingen de uitdaging aan om een week zonder internet te leven en hun ervaringen bij te houden in een videodagboek. Er is gekozen voor een videodagboek om zo dicht mogelijk het echte gedrag te kunnen observeren. Traditionele meetmethoden meten te vaak alleen gedragsintenties en laten het werkelijke gedrag links liggen. Uit de videodagboeken komt duidelijk naar voren dat de proefpersonen het zwaar hebben en soms zelfs ontwenningsverschijnselen vertonen. “Ik kon het eigenlijk niet meer echt hebben, de isolatie” Naast de praktische problemen (even iets opzoeken) waar iedereen mee kampte en wat vooral frustratie oplevert, horen we opvallend vaak dat men zich zonder internet afgesloten voelt van de buitenwereld zonder internet waardoor men in een sociaal isolement terecht komt. “Dat ik het idee heb dat ik van de buitenwereld ben afgesneden”

Het was voor alle respondenten ook een moment om eens bewust stil te staan bij hun eigen internetgebruik en daar eens op een andere manier naar te kijken. Een deel geeft aan het in de toekomst bewuster te gaan gebruiken, maar zonder internet, nee dat is echt geen optie meer.

Daarnaast zagen we een duidelijk bewijs voor de opkomst van mobiel internet. De eerste reactie van het merendeel van de respondenten bij het uitzetten van internet was een greep naar hun mobiel met als commentaar, dat deze dan nu eigenlijk nutteloos is geworden. “Mijn iPhone is gewoon dood. Wat heeft een iPhone nou voor zin zonder internet”. Voor marketeers lijkt het moment om echt serieus over mobiel na te gaan denken en actie te ondernemen nu dus echt aangebroken.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply