#Occupywallstreet

occupywallstreet.jpgAl een tijd ben ik gefascineerd door de hacktivistengroep Anonymous. Ik schrijf er zelfs een rapport over getiteld We Are Legion. Wat ooit begon als een clubje hackers op 4Chan, die digitale kattenkwaad uithaalden, is nu uitgemond in een wereldwijde beweging, die mensen vanachter de computer vandaan trekt en op straat in actie laat komen.

Een van de allereerste keren dat Anonymous in het straatbeeld te zien was, was tijdens het protest tijdens de Scientology Church. Enkele duizenden mensen protesteerden tegen deze “kerk”, velen voorzien van een Anonymous masker. Vervolgens gingen ze wederom digitaal tekeer. Onder andere Sony, Mastercard, Visa, Paypal moesten het ontgelden. Allen gingen offline in hun strijd tegen Anonymous.

Vandaag 17 september is het de bedoeling dat Wallstreet bezet wordt. Het is een anti-banken dag. Een verzet tegen de banken die de economie verpest hebben. “On the 17th of September, we want to see 20,000 people to flood into lower Manhattan, set up beds, kitchens, peaceful barricades and occupy Wall Street for a few months. Like our brothers and sisters in Egypt, Greece, Spain, and Iceland, we plan to use the revolutionary Arab Spring tactic of mass occupation to restore democracy in America. We also encourage the use of nonviolence to achieve our ends and maximize the safety of all participants.”

De Occupywallstreet actie is oorspronkelijk opgezet door Adbusters, maar Anonymous heeft deze actie haar zegen gegeven, en roept iedereen op om zich te verzamelen. Op diverse kanalen is inmiddels te volgen hoe de actie er aan toegaat. Zo is live te volgen hoe het in Barcelona, in Griekenland en in Parijs er aan toe gaat. Wallstreet gaat over 2 uur live.

Ik ben benieuwd. Komen er inderdaad zoveel mensen naar Wallstreet. Indien ja, hoe reageert de politiek? En verloopt het vreedzaam? Frappant is overigens al wel dat mensen op Twitter klagen dat de hashtag #Occupywallstreet wordt gecensureerd. Ook vindt men dat de traditionele media er weinig tot geen aandacht aan besteedt. Is er sprake van een media blackout of niet?

Be Sociable, Share!

Leave a Reply