De grootste uitvinding van Steve Jobs

Gisterenavond lag ik laat in mijn bed na te denken over de introductie van de iPhone 5. Is de lancering van de Assitant wederom een “A new computing paradigm shift“. Ongetwijfeld. Artificiele Intelligentie gekoppeld aan stembesturing. Wederom een nieuwe interface. Na de muis, multitouch, nu de stem. Steve Jobs flikt het hem weer. Zijn laatste grote kunstje.

Maar is dit de erfenis die Steve Jobs ons achter laat? Is dit zijn grootste uitvinding? Ik denk het niet. Als ik terug kijk op de revoluties die Apple in de afgelopen jaren teweeg heeft gebracht, is denk ik de grootste uitvinding dat Steve Jobs twee handgebaren aan de mensheid heeft toegevoegd. Het bladeren (“swipen”) door applicaties heen, het simpelweg omslaan van een blad uit een ebook door over het scherm heen te vegen. En het uitvergroten en inzoomen (“pinchen”) op foto’s, films etcetera.

Denk er maar eens over na. Net zoals het nee en ja schudden met je hoofd. Of je hand omhoog houden wanneer je een stopteken wilt geven, of je duim omhoog steken (de fysieke Like) als je iets goed vindt, het zijn allen universele gebaren. En daar heeft Steve er in de afgelopen jaar dus twee aan toegevoegd. Wanneer we honderd jaar vooruitblikken, dan zullen de iPhone en iPad het pad hebben geruimd voor iets anders revolutionairs, maar twee dingen zullen blijven voortbestaan, de twee handgebaren, toegevoegd aan de cultuur van de mens. En ik zie het aan mijn dochters, vegen op het televisiescherm, omdat ze verwachten dat schermen zo werken. Petje af voor Steve. Zou hij dit zelf zo voorzien hebben?

Be Sociable, Share!

One thought on “De grootste uitvinding van Steve Jobs

  1. Pingback: » RIP Steve Jobs

Leave a Reply