Het Louis C.K. Experiment

Het is nu 12 dagen geleden dat komiek Louis C.K. zijn grote experiment startte. Op die dag maakte hij het voor iedereen mogelijk om via zijn website zijn laatste theatershow te downloaden. Voor een klein bedrag kon je in het bezit komen van deze opname. Niks geen moeilijke poespas, geen DRM rechten ofzo, simpelweg 5 dollar via Paypal overmaken en de show is van jou. Een eerlijkere handel bestaat er niet.

Niet eerder heeft een beroemdheid zich aan deze vorm van distributie gewaagd. Normaliter zijn er diverse tussenkanalen die zich bemoeien met de opnamen en verspreiding van zo’n show. Een hoog hierarchisch gehalt, iedereen wil inspraak, zijn eigen belangen en rechten behartigen en uiteraard houdt iedereen zijn hand omhoog om een gedeelte van de inkomsten op te strijken.

Louis C.K. wilde hier echter niets meer van weten. Uit zijn eigen zak betaalde hij de opnamen van de show en de bouw van de website. Het geintje kostte hem zo’n 250.000 dollar en vervolgens begon het grote afwachten of deze manier van distributie zou aanslaan. Lang hoefde hij echter niet te wachten. Na vier dagen tijd had het experiment hem al 500.000 dollar opgeleverd, en nu 12 dagen later staat de teller op meer dan 1 miljoen dollar.

Op zijn site heeft Louis C.K. inmiddels duidelijk gemaakt wat hij gaat doen met al dit geld. Hij heeft de som geld in vieren gedeeld. Een kwart wordt gebruikt voor de gemaakte kosten, een tweede kwart komt in handen terecht van de mensen die hem hebben meegeholpen met de produktie van zijn voorstelling, een derde kwart wordt overgemaakt naar goede doelen en een vierde kwart steekt hij in zijn eigen zak. Voor huur van zijn woning, de opleiding van zijn kinderen en voor allerlei verschrikkelijke dingen die hij wil gaan doen, maar uiteraard niet wil delen.

Met zijn experiment maakt Louis C.K. een te meer duidelijk dat er dankzij internet technologieen een nieuw businessmodel is ontstaan. Een businessmodel waarin het draait om de content en waarin de maker van deze content het grootste gedeelte van het geld opstrijkt. Zit je alleen nog met de aanloopkosten, niet iedereen heeft 250.000 dollar in zijn spaarpot zitten, en banken zijn op dit moment ook niet al te happig om dit soort bedragen voor te schieten. Maar ook daar helpt internet. Kickstarter is bijvoorbeeld een website waar je jouw idee kunt lanceren. Vind je genoeg potentiele geinteresseerden cq investeerders voor jouw idee, dan kun je aan de slag. Het Tik Tok en Luna Tik project waarbij een iPod Touch wordt getransformeerd tot een horloge is een uitermate succesvol voorbeeld van zo’n Kickstart idee.

Het is mijn verwachting dat we in de toekomst steeds meer van dit soort projecten succesvol zien worden. En dan niet alleen gerealiseerd door beroemdheden, maar ook door amateurs zoals jij en ik. Dus wat houdt je nog tegen?

Be Sociable, Share!

Leave a Reply