Stalker app speurt meisjes in jouw omgeving op

Op het eerste oog lijkt het een onschuldig tooltje, de applicatie Girls Around Me. Gewoon gratis via de Applestore te installeren op je iPhone. Vervolgens je even aanmelden met je Foursquare account en dan begint de pret. Aan de hand van jouw locatie wordt de omgeving afgescand. Van vrouwen die zich in je nabijheid bevinden, wordt het bijbehorende Facebook profiel opgeroepen, deze gegevens worden geplot op Google Maps en het resultaat is een razend handig overzicht van al het vrouwelijke geslacht in jouw omgeving. Met een oogopslag wordt je duidelijk hoe iemand er uitziet, hoe oud ze is en of ze vrijgezel is. De jacht op vrouwelijk schoon is geopend…

Op de website van Girls Around Me wordt het allemaal nog eens haarfijn uitgelegd: “Girls Around Me combines the best features of Facebook, Google Maps and foursquare! And with millions of chicks checking in daily, there’s never been a better time to be on the hunt… In the mood for love, or just after a one-night stand? Girls Around Me puts you in control! Reveal the hottest nightspots, who’s in them, and how to reach them… Browse photos of lovely local ladies and tap their thumbnail to find out more about them. Girls Around Me is the perfect complement to any pick-up strategy. Send a sultry message via Facebook or turn up at the venue armed with flowers and a winning smile to sweep that special girl off her feet!”

Niet voor niets zijn vandaag overal de alarmbellen omtrent privacy weer eens aangeslagen. De app Girls Around Me maakt twee zaken pijnlijk duidelijk. Allereerst toont het aan hoe makkelijk het is om gegevens van sociale netwerken te vergaren en te combineren. Het resultaat van zo’n mashup kan een “stalker” app als Girls Around Me zijn. Ten tweede toont het aan dat mensen te veel van zichzelf blootgeven op sociale netwerken. Mensen delen veel te veel informatie. Mensen “oversharen”.

Mensen zijn zich niet goed bewust van het feit dat kwaadwillenden op een heel gemakkelijke manier aan prive informatie kunnen komen, simpelweg vanwege het feit dat ze hun profiel niet goed genoeg dichttimmeren voor de boze buitenwereld. Een site als PleaseRobMe maakte dit in het verleden al eens duidelijk. Door tweets als “ik ben de komende twee weken op vakantie” te combineren met Foursquare wisten inbrekers feilloos waar ze ongestoord hun slag konden slaan.

Foursquare heeft inmiddels haar API afgeschermd voor de applicatie Girls Around Me. In een reactie liet Foursquare weten “We have a policy against aggregating information across venues using our API, to prevent situations like this where someone would present an inappropriate overview of a series of locations.” Facebook heeft de zaak nog in onderzoek.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply