The Knowledge Graph: Google’s Next Frontier

“Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.”

Zo luidt steevast de opening van de fameuze science fiction-serie Star Trek. In alle afleveringen overschrijden het ruimteschip Enterprise en zijn bemanning de laatste grens die de mens nog rest. In het uitdijende heelal zijn ze op zoek naar nieuwe werelden, naar nieuwe vormen van leven en nieuwe beschavingen. Ze trotseren vele gevaren en komen op plekken waar nog nooit iemand is geweest. Een vergelijkbaar moment beleven we nu vanuit met name de IT. De enorme hoeveelheden informatie die zich dagelijks opstapelen, vormen een onmetelijk volume aan nullen en enen: Big Data zogezegd. Die herbergt een enorme potentie aan kansen, mogelijkheden en ideëen. We hoeven nu alleen nog maar deze onbetreden ruimte te verkennen en de kansen uit te nutten. Het is deze digitale grens waar we momenteel voor staan. Potentieel vol antwoorden, maar eerst zijn daar de vragen en is er de ontdekkingstocht. Als dit de laatste grens is, waar moeten we dan in vredesnaam beginnen?

Google’s nieuwe brein

Op deze vraag heeft Google’s Senior VP Amit Sangia middels een blogposting gisteren antwoord gegeven met de bekendmaking van haar nieuwste speeltje: de Knowledge Graph. Het is Google’s poging om mensen beter te begrijpen in hun speurtocht naar informatie. “Search is a lot about discovery—the basic human need to learn and broaden your horizons.” Woorden zijn niet langer een reeks van karakters, maar woorden worden nu geïnterpreteerd en geassocieerd. Of zoals Google het zelf verwoordt: “[The Knowledge Graph is] an intelligent model […] that understands real-world entities and their relationships to one another: things, not strings”. Hiermee begint het “digitale brein” van Google steeds meer te lijken op de wijze waarop het menselijk brein werkt.

Google zegt dat het meer dan 3,5 miljard feiten heeft verzameld en deze heeft gerelateerd met 500 miljoen objecten oftewel entiteiten. Deze entiteiten bestaan uit personen, plaatsen of dingen. Deze inmense gestructureerde database maakt het mogelijk om te zoeken naar bezienswaardigheden, beroemdheden, steden, sportteams, gebouwen, geografische kenmerken, films, hemellichamen en kunstwerken. Gebruikers worden niet langer geconfronteerd met een lijst van blauwe links, maar krijgen in het rechtergedeelte van het scherm een visueel overzicht van relevante informatie die gerelateerd is aan hun zoekterm.

De volgende stap in zoeken

Volgens Amit Sangia is de Knowledge Graph een kritische stap in de wijze waarop zoeken zich in de toekomst zal ontwikkelen. “This is a critical first step towards building the next generation of search, which taps into the collective intelligence of the web and understands the world a bit more like people do.” In de toekomst zal het web steeds beter in staat zijn om mensen op hun wenken te bedienen. Het web weet wie iemand is, waar hij of zij zich bevindt, en wat zijn of haar intenties zijn. Het is een ontwikkeling die Jaap Bloem en ik vorig jaar uitvoerig beschreven in het graits trendrapport We The Web – De herovering van het leven op de hectiek.

Star Trek wordt werkelijkheid

Interessant tot slot is de opmerking die Amit Sangia plaatst aan het eind van zijn blogpost: “We hope this added intelligence will give you a more complete picture of your interest, provide smarter search results, and pique your curiosity on new topics. We’re proud of our first baby step—the Knowledge Graph—which will enable us to make search more intelligent, moving us closer to the “Star Trek computer” that I’ve always dreamt of building. Enjoy your lifelong journey of discovery, made easier by Google Search, so you can spend less time searching and more time doing what you love.” Al vaker roemde Sangia de computer uit de populaire televisieserie Star Trek. Het is zijn grote droom om deze ooit te bouwen. Voor de niet-trekkies onder ons, LCARS (Library Computer Access/Retrieval System) is een universele supercomputer uit de Star Trek: The Next Generation franchise die op iedere vraag een intelligent antwoord geeft.

Sangia is niet de enige van Google die een link legt met Star Trek. Ten tijden van de introductie van Siri trok Matias Duarte, verantwoordelijk voor Android OS User Experience, in een interview met Slashgear de volgende vergelijking: “Our approach is more like Star Trek, right, starship Enterprise; every piece of computing surface, everything is voice-aware. It’s not that there’s a personality, it doesn’t have a name, it’s just “Computer.” And you can talk to it and you can touch it, you can interact with it at the same time as you talk with it. It’s just another way to interface with the computer.”

Google krijgt een menselijk gezicht

Het pad dat Google volgt mag duidelijk zijn. De kunstmatige intelligentie  van de zoekmachine krijgt een steeds menselijker gezicht door meer en meer aan te sluiten op de natuurlijke interfaces (de zintuigen) van de mens. (Lees in dit kader ook nog eens het artikel Maakt Google’s ‘Project Glass’ de iPhone overbodig?, en vergelijk deze revolutionaire bril met de VISOR die het Star Trek karakter Geordi La Forge in de serie draagt.) Interessant is om te weten waar de reis van Google uiteindelijk eindigt. Hoe menselijk wordt de intelligentie van Google? LCARS of HAL 9000?

Be Sociable, Share!

2 thoughts on “The Knowledge Graph: Google’s Next Frontier

  1. Pingback: Could Google Project Glass Be Google’s Big iPhone Moment? | The Apple Chapel

  2. Pingback: Could Google Project Glass Be Google’s Big iPhone Moment?

Leave a Reply