Printen op eigen risico – Wapentuig maken wordt kinderspel

Thingiverse is een online verzamelplaats voor digitaal design, dat vervolgens via een 3D-printer kan worden omgezet in fysieke objecten. Op 17 september 2011 was deze website het middelpunt van een controverse rondom een ontwerp dat er gepubliceerd was. “Print at YOUR OWN RISK” luidde de bijgevoegde waarschuwing. De digitale blauwdruk maakte het namelijk voor iedereen mogelijk om thuis een magazijn voor een halfautomatisch AR-15 geweer te printen. Hoe lang zou het duren, was de vraag, voordat we in onze eigen hobbykamer een compleet functioneel wapen kunnen afdrukken? Vijf jaar?

Precies tien maanden later, in juli 2012, berichtte een enthousiaste Michael Guslick op het AR-15 forum dat hij erin was geslaagd om het geprinte magazijn aan de praat te krijgen. In twee uitgebreide blogposts Gunsmithing with a 3D printer legt hij uit hoe je moeiteloos 200 kogels kan afvuren. Onder aan zijn bekendmaking verwees Guslick naar de website Ambulatory Armament Depot, waar inmiddels een video staat met een test van een grotendeels geprinte AR-15. Zonder een centje pijn vuurt dit geweer nu rond de 500 kogels af!

De derde industriële revolutie

In een speciaal rapport over productie en innovatie van The Economist wordt 3D-printen geduid als de derde industriële revolutie[SD1] . Van massaproductie gaan we nu weer naar de individuele vervaardiging van fysieke producten, maar dankzij de digitale technologie heeft dit natuurlijk met ambachtelijkheid weinig te maken. Deze ontwikkeling zou de wereld economisch gezien op zijn kop kunnen zetten, want het: “could bring some of the jobs back to rich countries that long ago lost them to the emerging world.”

In het artikel 3D printing: The technology that changes everything beschrijft professor Hod Lipson, een pionier op het gebied van evolutionaire robotica en kunstmatige intelligentie, hoe 3D-printen de samenleving zal veranderen[SD2] . Volgens Hudson zal deze transformatie in een drietal fasen verlopen. Nu bevinden we ons in de eerste fase. We zijn nog maar net begonnen met het afdrukken van objecten in allerlei vormen en maten in verschillende soorten materialen, variërend van nylon tot glas, van chocola tot titanium. De volgende fase wordt gekenmerkt door het vormgeven met microprecisie van de interne structuur van materialen. In de derde fase, zegt Lipson, zullen we in staat zijn om deze materialen zo te programmeren dat ze zelfstandig kunnen voelen, reageren en nadenken over hun omgeving. Het gaat voorbij aan het mechanisch functioneren van een object. Het gaat erom, dat we controleren hoe een object informatie en energie verwerkt.

Blauwdrukken voor een betere wereld

Op 23 januari 2012 kondigde de fameuze website The Pirate Bay aan te willen helpen om 3D-printen voor iedereen toegankelijk te maken. Deze rebellenclub, die alles met iedereen wil delen, maakte een speciale sectie aan voor “physibles”, een plek waar digitale blauwdrukken van fysieke objecten met een druk op de knop zijn te downloaden. Deze “next step in copying” zoals ze het zelf noemen, heeft veel voordelen: “No more shipping the broken products back. No more child labour. We’ll be able to print food for hungry people. We’ll be able to share not only a recipe, but the full meal. […] We believe that the future of sharing is about physible data.” Zo wil The Pirate Bay zijn steentje bijdragen aan een betere maatschappij.

Het Wiki Wapen Project

Cody Wilson heeft een eenvoudige droom. In een interview met Forbes laat Wilson weten dat hij ’s werelds eerste vuurwapen wil ontwerpen dat gedownload kan worden via internet en via 3D-prints kan worden gebouwd. Uiteraard moet dit ontwerp voor iedereen gratis beschikbaar zijn.

Om deze droom te realiseren heeft hij samen met een paar vrienden de website Defense Distributed opgericht, ook wel het “Wiki Weapon Project” genoemd. Allereerst willen ze een dichtgetimmerd ontwerp maken voor het geweer. Vervolgens willen ze dit ontwerp aanpassen aan de eisen van de wereldwijd toonaangevende 3D-printers. Tot slot willen ze de place-to-be worden voor alle ontwerpen op het gebied van wapentuig.

Uiteraard kunnen Cody en zijn vrienden dit niet alleen. Via de website Indiegogo vragen ze om geld. Slechts 20.000 dollar hebben ze nodig om hun plan te realiseren. Van het geld willen ze een goede 3D-printer aanschaffen om een eerste geweer mee te fabriceren. Ook loven ze geld uit aan de community voor het beste ontwerp. Maar helaas, vanwege  “unusual account activity” heeft Indiegogo de geldinzameling inmiddels stopgezet. Alleen nog op Defense Distributed zelf kunnen we nu nog donaties doen via Paypal of de cryptovaluta Bitcoins.

De Amerikaanse Droom wordt eindelijk waar

Op Defense Distributed staat ook een manifest met een aantal citaten van Thomas Jefferson en George Washington over het recht om een wapen te hebben. Ook de speech van John Milton uit 1644 wordt aangehaald, waarin hij het recht op ongeautoriseerd gebruik van de drukpers benadrukt. Volgens de website zijn de combinatie van deze twee rechten de rechtvaardiging voor het “Wiki Weapon Project”. Cody Wilson ziet dit als de verwezenlijking van de Amerikaanse droom: “It’s one of the ideas of the American revolution that the citizenry should be the owners of the weapons. Every citizen has the right to bear arms. This is the way to really lower the barrier to access to arms. That’s what this represents.”

Tip voor onze politiek tot besluit

Wapentuig is een realiteit en dat merkt met name de belastingbetaler, zij het indirect, behoorlijk in de portemonnee. Op verzoek van demissionair minister Hans Hillen van Defensie wordt nu onderzocht wat het kost als Nederland uit de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) zou stappen. Dat maakte de Algemene Rekenkamer op 21 augustus bekend. Op 5 juli had een meerderheid van de Tweede Kamer hierom gevraagd. Dat de JSF met al het oponthoud, kostenoverschrijdingen en fouten een prematuur kindje is, lijdt geen twijfel. Maar als wapentuig in de derde industriële 3D-printrevolutie zo snel zoveel makkelijker en beter kan worden vervaardigd, laten we dan voor de JSF alsnog parallel een 3D-printproject starten. De modellen kunnen zo uit de Jane’s Advanced Strike Fighters-game worden gehaald en misschien wil spellenmaker Deep Silver zelf het project wel mede sponsoren. Kijken we dan ook nog even de Chinezen eens vriendelijk aan, die zich naar verluidt de details van de JSF-in-ontwikkeling bij herhaling hebben toegeëigend, dan moeten onze universiteiten in Delft, Twente en Eindhoven samen met The Pirate Bay en andere webcommunities binnen een paar jaar een heel eind kunnen komen. BTW, een combat-ready drone, het eerste 3D-geprinte vliegtuig ooit, werd in 2011 al in één week ontworpen, gebouwd en getestaan de universiteit van Southampton met een budget van in totaal 5000 pond.


[SD1]De eerste revolutie vond plaats in Groot-Brittannië aan het eind van de 18e eeuw met de mechanisering van de textielindustrie. In de volgende decennia verspreidde het gebruik van machines om dingen te maken, in plaats van ze met de hand te ontwikkelen, zich over de hele wereld. Aan het begin van de 20e eeuw begon de tweede industriële revolutie in Amerika met de ontwikkeling van lopende band bij Ford’s autofabriek. Dit kenmerkte het tijdperk van de massaproductie. Met de introductie van de 3D printer is de cirkel nu weer bijna rond.

[SD2]“If humans distinguished themselves from their evolutionary ancestors by making tools, then additive manufacturing [=3D-printen] represents the ultimate tool – it will transform human culture in ways we can hardly anticipate.”

Dit artikel is samen met Jaap Bloem geschreven.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply