Onderzoekscommissie Project X Haren is een aanfluiting

Vandaag is bekend gemaakt dat een onderzoekscommissie in het leven is geroepen om de ongeregeldheden in Haren nader te bestuderen. Voorzitter van deze is Job Cohen. Verder nemen Gabriël van den Brink (hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg), Otto Adang (lector Openbare orde en Gevaarsbeheersing aan de Politieacademie) en Jan van Dijk (hoogleraar Communicatie en Nieuwe media aan de Universiteit Twente) in deze commissie zitting. Het doel van de onderzoekscommissie is om een soortgelijk fenomeen door grondige evaluatie te voorkomen.

Over deze commissie zegt Cohen het volgende: “Je probeert eerst te achterhalen wat er precies is gebeurd. Daarna moeten we inzicht krijgen in wat mensen beweegt om dit te doen zodat je het in het vervolg kunt voorkomen. Voor zover dat mogelijk is dan.” Het onderzoek gaat volgens Cohen 4 tot 6 maanden duren.

Na het lezen van bovenstaand berichtgeving sta ik toch even met mijn ogen te knipperen. Is dit serieus? Ongetwijfeld zijn het allen zeer wijze mannen, maar moeten deze oude heren duidelijk gaan maken wat er is gebeurd in Haren? Hebben ze uberhaupt wel kaas gegeten van sociale media? Hebben ze wel een Facebook of Twitter account? Hebben ze ooit wel eens van FourSquare, WhatsApp, Skype of Pinterest gehoord? Laat staan een keer gebruikt?

Om de proef op de som te nemen heb ik gekeken naar hun profiel op LinkedIn, Facebook en Twitter. Uit de eerste twee netwerken kon ik bijzonder weinig informatie halen. Twitter vertelde mij iets meer. Onderstaande grafiek maakt in een oogopslag duidelijk met voor een niveau Twitteraars ik te maken heb. Een bedroevend niveau durf ik te zeggen.

Deze sociale media experts moeten dus evalueren van hetgeen er gebeurd is in Haren. En daar hebben ze vier tot zes maanden voor nodig. WTF??? Waanzin. Er zijn genoeg mensen met kennis die binnen notime kunnen achterhalen wat er zich heeft afgespeeld op de diverse sociale netwerken. Ik denk bijvoorbeeld aan Thomas Boeschoten die alle tweets ten tijden van het feest heeft verzameld en geanalyseerd. Zijn evaluatie staat online. Ga eens met hem praten. En laat ook mensen met verstand van sociale media zitting nemen in deze commissie. Ik denk bijvoorbeeld aan Erwin Blom, volgens mij Nederlands eerste Twitteraar en auteur van de boeken Handboek Communities en De Realtime Revolutie. Of neem Roos van Vugt, de dame die Deloitte op sociaal media vlak op de kaart heeft gezet. Zo moeilijk kan het toch allemaal niet zijn? Zucht. De ourde garde leert het nooit. De digitale wereld. Eng he?

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Onderzoekscommissie Project X Haren is een aanfluiting

  1. Beetje eenzijdige benadering… Je hoeft niet zoveel verstand te hebben van sociale media om te kunnen bedenken hoe de verspreiding en ophitsing daar hebben plaatsgevonden. Interessanter is de vraag – vergelijkbaar met voetbalrellen – hoe voorkomen kan worden dat mensen in groepsverband zó hun eigen en andermans grenzen uit het oog te verliezen dat dat leidt tot een schade van €1.000.000. Want dat gebeurt toch echt ‘in real life’. Wie een briljant idee heeft over de manier waarop sociale media kunnen bijdragen om in de toekomst dit soort uitwassen te voorkómen, zal daarentegen door velen met open armen worden ontvangen. Ik zou zeggen: stuur Job Cohen een DM.

  2. Allereerst: Laten we eerst even afwachten waar de onderzoekers mee komen en daarna oordelen. Dat lijkt me de logische en goede volgorde.

    Ten tweede: Dat hele gebeuren in Haren begon op Facebook, maar lijkt verder bijzonder weinig met social media te maken te hebben. Het gaat om de aard van de mens, om een groep mensen die toch wel een reden vindt om herrie te schoppen, om massamedia die dat verhaal verspreiden en om een gemeente die (begrijpelijk) niet goed weet hoe ze daarop in moeten spelen.

    Ten derde: Laten we social media niet belangrijker maken dan het is. Uiteindelijk is het daar net het échte leven. Er zijn leuke mensen, en er zijn eikels. Net als in de kroeg.

    • Denkt men nu echt dat men met deze oude ‘meuk’ hier lessen voor de toekomst zou kunnen trekken! Forget it! We blijven commissies benoemen totdat we een ons wegen, maar oplossingen, ho maar! Van de week las ik dat de burgemeester van Amsterdam de discriminatie in de horeca gaat aanpakken. Dat zeiden ze 30 jaar geleden ook al en ook daar zijn vele commissies mee bezig geweest. Het resultaat is er dan ook naar. Niente, nada!

  3. Pingback: Evaluatie Haren: ‘hoe moeilijk is het?’ « Cops in cyberspace

Leave a Reply