Er zit muziek in Big Data

In het artikel “De Facebook Flash Crash: Algoritmes controleren de wereld” legde ik uit hoe onze fysieke wereld wordt gecontroleerd door onzichtbare algoritmes. Het gevaarlijke hieraan is, is dat we niet goed meer weten hoe deze algoritmes precies werken. Iets wat pijnlijk duidelijk werd tijdens de Flash Crash van 6 mei 2010. Aandelenkoersen kelderden zonder verklaarbare reden. Geld verdween als sneeuw voor de zon. Onderzoek wees uit dat een op hol geslagen algoritme de veroorzaker was van alle ellende.

De onderzoekstak van het bedrijf Nanex besloot iets te doen aan deze onzichtbare werken van algoritmes. Ze besloten om de beurskoersen uit te drukken in noten die een piano kan spelen. Het grappige resultaat kun je hier beluisteren.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply