Dit bericht vernietigt zichzelf over tien seconden

Zes procent van de ouderen doet het. Vier procent van de jongeren doet het. Uit de leeftijdscategorie van 18 tot 29 jaar oud doet zelfs dertien procent het wel eens. Het zogenaamde “sexting”, het versturen van pikante berichten al dan niet voorzien van onthullend beeldmateriaal. PEW Research Center’s Internet and American Life Project kwam twee jaar geleden met dit cijfermateriaal op de proppen. Aangezien het aantal eigenaren van smartphones in de afgelopen twee jaar alleen maar is toegenomen, mag verwacht worden dat deze cijfers ook een stijging vertonen.

Snapchat predikt een platform voor “real-time picture chatting” te zijn, maar het wordt volgens de Amerikaanse technoblogs veelal gebruikt voor sexting. De app leent zich hier bij uitstek voor. Gebruikers hebben de mogelijkheid om de houdbaarheid van een foto te controleren. Je kunt een persoon een foto toesturen die gebonden is aan een tijdslimiet en na maximaal 10 seconden vernietigt de foto a la Mission Impossible zichzelf.

Snapchat Sluts

Natuurlijk zijn er partijen die een graantje willen meepikken van dit sexting fenomeen. Kirill Bichutsky, de man achter de website Champagne Facials, heeft inmiddels een Tumblr site in het leven geroepen die gewijd is aan foto’s van zogenaamde Snapchat Sluts. Bedenker Bichutsky heeft de site echter al naar beneden getrokken na alle aandacht die zijn website in de afgelopen week kreeg. Het werd hem iets te heet onder de voeten. “I pulled it down,” zegt Bichutsky op Twitter. “Didn’t wanna deal with legal issues of underage photos.”

Zorgeloos internetten

Bedenker en oprichter Evan Siegel van Snapchat zegt dat inmiddels meer dan 50 miljoen foto’s per dag verspreid worden via de app. Dezelfde formule probeert hij nu ook toe te passen op video. Via de app kunnen sinds kort ook zelfvernietigende video boodschappen worden verstuurd. Over het zogenaamde sexting via zijn app zegt Siegel het volgende: “At 50 million snaps a day, there are bound to be a few that make people uncomfortable. I think we just do the best we can to make users aware of the risks.” Veel liever concentreert hij zich op het feit dat met zijn app het plezier in ons digitale leven weer terugkeert. Niet langer hoeven gebruikers zich zorgen te maken over het idee dat het web niets vergeet: “It’s restoring the immediacy to conversations because you don’t have to think about what you are saying before you say it”. 

Eerlijk beeld van jezelf

Wanneer je kijkt naar de profielen van mensen op sociale media en hetgeen ze via deze media over zichzelf verspreiden, dan lijkt het alsof we leven in een perfekte wereld. Iedereen doet zich mooier voor dan hij of zij daadwerkelijk is. Sociale media maakt van iedereen een narcist, omdat we leven volgens de doctrine dat het web niets vergeet. Met Snapchat hebben we volgens eigenaar Siegel nu eindelijk de mogelijkheid om ons voor te doen zoals we daadwerkelijk zijn. Dankzij zelfvernietigende foto’s en video’s hoeven we ons niet druk te maken over onze digitale onsterfelijkheid. Met zelfvernietigende media wordt ook ons digitale leven eindelijk vergankelijk!

Andere manier van communiceren

Het feit dat foto’s en video’s slechts een kort leven zijn beschoren zorgt ervoor dat de manier van communiceren ook anders is. Beelden zijn niet langer belangrijk om het verleden te herleven, maar gebruikers worden dankzij Snapchat veel meer in het moment getrokken. Je geeft een ander heel kort een blik in je leven. Een ogenblik die een ander op hetzelfde moment mee kan beleven. Tot nu was het de trend om alles wat we online deden te bewaren tot in de eeuwigheid. Deze nieuwe manier van communiceren gaat hier volledig aan voorbij. Niets blijft bewaard. Het is wat aanaliste Mary Meeker “light on assets” noemt. Het gaat niet om het bezitten van content, maar om het feit dat je er toegang tot hebt. En de toegang tot deze content is zeer beperkt. Het is voorbij voordat je het weet.

Facebook gaat ook berichten vernietigen

De app heeft inmiddels de aandacht van investeerders uit Sillicon Valley getrokken. Het gerucht gaat dat investeerdersgroep Benchmark Capital de applicatie met een fonds van 8 miljoen dollar wil ondersteunen, hetgeen de app mogelijk 50 miljoen dollar waard maakt. Ook Facebook ziet de potentie van zelfvernietigende berichten in. De website AllThingsD berichtte op 16 december dat binnen een paar weken Facebook met een nieuwe app naar buiten zal treden die soortgelijke functionaliteiten als Snapchat zal ondersteunen. Wanneer Facebook met haar 1 miljard bezoekers een zelf manier van berichten uitwisselen gaat ondersteunen, betekent dit dat de wijze waarop we met elkaar communiceren gaat veranderen.

En dit is denk ik een goed ding. We willen niet altijd herinnerd worden aan hetgeen we online hebben achtergelaten. “The Right to Be Forgotten” van Europees Commissaris Viviane Reding komt hiermee een stap dichterbij.

Be Sociable, Share!

One thought on “Dit bericht vernietigt zichzelf over tien seconden

Leave a Reply