Gruwelijke internethype #Cut4Bieber

Recentelijk kwam een foto naar buiten waarop tieneridool Justin Bieber een joint zat te roken. Op het subforum “/b” van Internet message board  4Chan, een broedplaats van memes, postte een  van de Channers in een thread over Bieber het volgende: “Lets start a cut yourself for bieber campaign. Tweet a bunch of pics of people cutting themselves and claim we did it because bieber was smoking weed. See if we can get some little girls to cut themselves.”

Direct na dit bericht werden er diverse fakeaccounts op Twitter in het leven geroepen waarop foto’s werden geplaatst van meisjes die in zichzelf sneden. Al deze berichten werden voorzien van de hashtag #CuttingForBieber, #CutForBieber en #Cut4Bieber. Spijtig genoeg sloeg de “grap” aan. Al snel verschenen er echte foto’s van echte meisjes die zichzelf verminkten door een mes in hun arm te zetten. Een van de meisjes zette er zelfs het volgende bericht bij: “It hurts, but I do it for my Justin”.

De persoon die het idee postte is inmiddels achterhaald. De orginele thread op 4Chan waarop de zelfverminkingsfoto’s van de gemaakte slachtoffers werden gepubliceerd is inmiddels verwijderd. Delen van de conversatie die op 4Chan plaats vond zijn op de site Cut4Bieber.com terug te vinden. Een aantal van de gruwelijke foto’s zijn terug te vinden op de site HipHopWired.com.

Het is niet de eerste keer dat 4Chan de Bieber fans op de hak namen. Eerder brachten ze het gerucht naar buiten dat Bieber kanker had en dat echte fans hun hoofd kaal moesten laten scheren om Bieber te steunen. Ook nu is de grap weer viraal gegaan. #Cut4Bieber is inmiddels trending topic in de Verenigde Staten.

Het is een van de zwarte kanten van sociale media (lees hier het nieuwe trendrapport over de de zwarte kanten van sociale media en de way out). Massahysterie in combinatie met sensatiezucht. Ook hier treedt de Law van Incorrect Tweets in werking. Mensen zijn vaak meer geïnteresseerd in foutieve informatie dan in de correctie die volgt. Zo werd de acteur Jeff Goldblum al eens ten onrechte doodverklaard door een krant in Nieuw-Zeeland. Hij zou zijn overleden na een fatale val op de filmset. De correctie op dit nieuws kwam al vrij snel, maar op Twitter bleef de onheilstijding de boventoon voeren. Uiteindelijk moest Goldblum in het programma The Colbert Report opdraven om de geruchtenmachine de kop in te drukken. Hopelijk sterft deze meme een snelle dood.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply