Google Glass: Bril voor nerds of niet?

Mijn collega Thomas van Manen attendeerde mij vorige week op een fragment uit het programma De Wereld Draait Door. Te zien was hoe Alexander Klöpping op het terrein van de Next Web conferentie voor het eerst Google Glass op zijn neus zette. Gedurende de twee dagen dat het befaamde evenement duurde had technologie-evangelist Robert Scoble een hijgende meute technofans achter zich aanlopen. Iedereen die wilde mocht zijn Google Glass eens uitproberen. Ook Klöpping was een van de uitverkorenen. Voor het oog van de camera plantte hij de bril pontificaal op zijn neus. Als een kind zo blij klapte hij in zijn handjes en slaakte hierbij een vreugdekreetje uit. De natte droom voor deze zelfbenoemde nerd was zojuist werkelijkheid geworden.

Is Google Glass pure horror?

Vorige week publiceerde dezelfde Robert Scoble op zijn Google+ pagina een foto van zichzelf onder de douche. Een foto die overigens werd gemaakt door zijn vrouw. Op de foto is te zien hoe hij zelfs onder de douche nog een Google Glass draagt. Triomfantelijk vermeldde hij dat de bril waterdicht was: “Yes, Google Glass survives a wet shower You thought I was kidding when I said I would never take them…”. Een schok ging door de technologie community heen. Een naakte Robert Scoble die Google Glass promootte. Het leek wel een scene uit een horror film! Nicholas Carr, de auteur van onder andere The Shallows, vergeleek Scoble zelfs met de Psycho-killer Norman Bates.

robert_scoble_google_glass_shower

Op het web werd Scoble zelfs al gemonteerd in fragmenten uit de films Psycho en Apocalypse Now. Pure horror dus.

Vorige week zag ook de Tumblr site “White Men Wearing Google Glass” het levenslicht. Op de site zijn allerlei foto’s van blanke mannen te zien die Google Glass dragen. Ook met deze mannen van het eerste uur wordt de draak gestoken: “In its favour, if Google Glass didn’t exist, all these Silicon Valley guys would be having affairs or buying unsuitable motorbikes”.

Maakt Google Glass je macho?

Sergey Brin stond onlangs op het podium van Ted. In een onverwacht optreden vertelde hij over de grote gedachte achter Google Glass. Brin beschouwt de huidige generatie smartphones als een last in plaats van als een lust. Het apparaat versplintert voortdurend onze aandacht. Hij vraagt zich af of deze apparaten de manier zijn om met andere mensen te communiceren. Brin beweert zelfs dat het apparaat onze mannelijkheid wegneemt: “Is this the way you’re meant to interact with other people? Is the future of connection just people walking around hunched up, looking down, rubbing a featureless piece of glass? […] It’s kind of emasculating. Is this what you’re meant to do with your body? You want something that will free your eyes.”

Dit weekend besteedde ook het televisie programma Saterday Night Live uitgebreid aandacht aan het fenomeen. Uiteraard werd Google Glass stevig op de hak genomen. Te zien was hoe macho Google Glass je wel niet maakt….

Is Google Glass the next big thing?

Robert Scoble, Alexander Klöpping en vele anderen duiden Google Glass als de nieuwe iPhone. De bril roept dezelfde gevoelens op als bij de introductie van de allereerste iPhone door Steve Jobs himself. De vraag is nu of nerds als Robert Scoble het imago van Google Glass onherstelbare schade toebrengen. Wired Magazine wijdde zelfs een compleet artikel “Guys Like This Could Kill Google Glass Before It Ever Gets Off the Ground” aan deze vraag. In het artikel wordt Google Glass vergeleken met onder andere de Segway, een apparaat dat ook nooit echt van de grond kwam. Een vergelijking waar Scoble het uiteraard niet mee eens is.

Persoonlijk ben ik het eens met Sergey Brin. Dankzij de smartphone kijken we nooit meer naar boven. We staren te pas en te onpas naar een klein schermpje en verliezen daarmee het contact met de fysieke werkelijkheid. Niet voor niets besteden Jaap Bloem en ondergetekende uitgebreid aandacht de verstorende werking van de smartphone in het trendrapport De Zwarte Kant van Sociale Media. Aan het eind van dit rapport schetsen we een way out waarin calm technology bovenstaande problematiek voor een groot deel oplost. Ik vraag mij af of Google Glass deze belofte waarmaakt. Gaat iedereen straks met zo’n bril rondlopen of is het slechts voorbestemd voor de hardcore nerds?

Be Sociable, Share!

Leave a Reply