‘s Werelds eerste 3D-geprinte vuurwapen gratis te downloaden

Eind augustus vorig jaar berichtte ik er al over: 3D-printen op eigen risico: wapentuig maken wordt kinderspel!. Dankzij 3D printers werd het mogelijk om je eigen wapentuig thuis te fabriceren. Destijds waren het slechts een aantal onderdelen van een geweer die je kon downloaden en printen, maar sinds vandaag is het mogelijk om de blauwdruk van een compleet pistool via de website Mega te downloaden en vervolgens thuis te produceren met behulp van een 3D-printer. In totaal bestaat het pistool uit zestien losse onderdelen. Ieder onderdeel bevat zijn eigen .stl file. Met een gratis programma als MeshLab kun je deze files al bekijken. De 3D-printer moet een paar uur stampen, maar dan heb je een volledig functionerend en potentieel dodelijk wapen binnen handbereik. Een kind kan de was doen.

Liberator

Dit weekend besteedde de website Forbes aandacht aan het vuurwapen. Onder de bezielende begeleiding van Cody Wilson, een 25-jarige student Rechten en het brein achter het initiatief Defense Distributed, (zie ook de documentaire “Click. Print. Gun.” die gaat over Wilson) de meest controversiële man in de wereld van het 3D-printen, zijn ze er samen in geslaagd om de diverse onderdelen van het wapen te printen, in elkaar te zetten en een .380 kaliber kogel af te vuren. Het Forbes wapen bevat nog wel een klein metalen onderdeel, om conform de wetgeving detectie mogelijk te maken. De verwachting is dat ook dit onderdeel snel via plastic na te maken is.

Wilson zegt over zijn pistool, dat de naam The Liberator heeft gekregen, het volgende: “You can print a lethal device. It’s kind of scary, but that’s what we’re aiming to show.” Het is Wilson’s doel om aan te tonen dat technologie wetten overbodig maakt. Dat hierbij doden kunnen vallen neemt hij voor lief. Congresman Steve Israel heeft inmiddels via een persbericht zijn zorgen laten blijken over deze ontwikkeling: “Security checkpoints, background checks, and gun regulations will do little good if criminals can print plastic firearms at home and bring those firearms through metal detectors with no one the wiser.” New York Senator Charles Schumer zegt zelfs: “A terrorist, someone who’s mentally ill, a spousal abuser, a felon can essentially open a gun factory in their garage”.

Dankzij 3D-print technologie kunnen we in de nabije toekomst onderdelen van het menselijk lichaam printen, zoals bijvoorbeeld een bionisch oor dat radiosignalen kan waarnemen. Enorme voordelen voor de mens liggen dus in het vooruitzicht. Het 3D-geprinte pistool laat echter zien dat technologie ook ten nadele kan worden aangewend. Technologie is een ontdekkingsreis zoals de filosoof Martin Heidegger ooit al aantoonde. In het digitale tijdperk is niemand meer de eigenaar van technologie. Zodra het op internet staat kan iedereen er mee aan de haal gaan voor zijn eigen gewin. Het ligt aan de mens zelf om hier op een verantwoorde manier mee om te gaan.

This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill – the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill – you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.”

Be Sociable, Share!

Leave a Reply