Internet Trends 2013

Mary Meeker, partner bij Kleiner Perkins en voormalig analist bij Morgan Stanley, staat bekend om haar jaarlijkse presentatie waarbij ze inzoomt op de laatste stand van zaken van het web. De All Things D conferentie van de Wall Street Journal heeft altijd de eer om de eerste versie van haar presentatie weer te geven. In een zeer korte tijdspanne ramt Meeker er meer dan 100 slides doorheen waarin ze haar visie op de huidige internet trends geeft.

Vorig jaar was de rode draad van haar verhaal “Re-imagination of nearly everything”. Bedrijven uit allerlei sectoren worden door digitale technologie gedwongen om zichzelf opnieuw uit te vinden. Indien ze dit niet doen, dan ligt er een start-up op de loer, om ze met huid en haar op te vreten. Innoveren met behulp van digitale technologie is key, anders val je ten prooi aan Schumpeter’s creative destruction.

Mobiel slaat de klok

Dit jaar is de focus van haar presentatie verschoven. (Een video van de presentatie van Mary Meeker kun je hier bekijken.) Nog steeds speelt “Re-imagination of nearly everything” een belangrijk. Het is aan de orde van de dag, maar haar presentatie maakt eens te meer duidelijk dat mobiel een steeds grotere rol in ons leven inneemt. Haar Internet Report toont aan dat tablets aan het eind van 2012 definitief de traditionele PC verslagen hebben. In landen als China en Zuid Korea wordt het internet verkeer voor het grootste gedeelte al gerealiseerd door smartphones. Sterker nog, steeds meer bedrijven zijn afhankelijk van verkopen via de mobiele telefoon. Het is een conclusie die ook analist Benedict Evans eerder deze week trok in zijn schitterende presentatie “Mobile Is Eating the World”.

Wearables, Sharables, Drivables en Flyables zijn in opkomst

Terwijl de afgelopen tien jaar draaide om mobile computing en de tien jaar daarvoor gereserveerd waren voor de PC, zullen de komende tien jaar in het teken staan van draagbare computers voorzien van sensoren. Eerder liet Tim Cook op dezelfde conferentie al weten dat Apple de markt van wearable computing bijzonder interessant vindt: “There’s lots of things to solve in this space, it is an area that is ripe for exploration.”

Mary Meeker maakte nog een aantal opmerkelijk uitspraken ten aanzien van deze nieuwe markt. Zo zei ze onder andere het volgende: “The average person reaches for his or her smartphone 150 times a day. What if you didn’t have to?” Dit is volgens Sergey Brin ook de voornaamste reden waarom Google Glass in het leven is geroepen. De dood staat volgens Meeker aan de basis van deze nieuwe markt. Dankzij wearable computing krijgen mensen nieuwe inzichten over hun gezondheid en dit kan een vroegtijdige dood voorkomen door eerder in te kunnen spelen op signalen en symptomen: “If you think there’s a big market that needs to be changed … behavior is the biggest driver of premature death. There’s a reason why people want to use this data to improve their health.”

In de nabije toekomst zullen we allerlei nieuwe apparaten zoals Google Glass en gezondheids armbanden zoals de Nike Fuelband zien, maar ook zelfrijdende auto’s en drones horen hierbij. Meeker zegt dat al deze apparaten een nieuwe trend “The Personal Data Revolution” voeden.

De persoonlijke data revolutie

We zijn er aan gewend geraakt om zoveel mogelijk informatie van onszelf toe te vertrouwen aan het internet. Twitter, Facebook, Path, Instagram, Snapchat, Pinterest en YouTube zijn slechts enkele sociale media die hiervoor met grote regelmaat worden ingezet. Volgens Meeker is het einde hiervan nog lang niet in zicht. Sterker nog, we staan pas aan het begin. Dankzij wearable computing uploaden we straks onze complete livestream naar het web. 24 uur per dag. De stroom aan persoonlijke data zal in de nabije toekomst alleen nog maar groter worden en versnellen.

Al deze persoonlijke data maakt de Age of Context mogelijk. Dankzij al deze data zijn slimme algoritmes steeds beter in staat om jou te begrijpen. Ze weten waar je om geeft, anticiperen op je gedrag en je emoties, weten dankzij de sociale graph wie je vrienden zijn, en zijn op de hoogte van je allerdiepste geheimen. Niets blijft verborgen. En dit alles om jouw leven zo aangenaam mogelijk te maken. Digitale technologie wordt ons zesde zintuig!

In de komende tien jaar moet al dit moois gerealiseerd worden. Ik wacht met spanning af!

Be Sociable, Share!

Leave a Reply