Het #Selfie Fenomeen

In 2006 koos Time Magazine You” tot de persoon van het jaar. Op de cover van het tijdschrift prijkte een spiegeltje waarin de lezer zijn eigen reflectie op de voorkant zag staan. Aanleiding was de kleine bijdrage die miljoenen mensen dagelijks leverden door content toe te voegen aan onder andere YouTube, Wikipedia, Flickr en MySpace. Fast forward naar 2013 en we zien hoe het sociale medialandschap totaal veranderd is. Twitter, Facebook, Instagram en Snapchat zijn nu de populairste netwerken om je gezicht via een zogenaamde “selfie” te laten zien.

Op Instagram – het epicentrum van de selfie revolutie – zijn momenteel meer dan 53 miljoen foto’s getagd met de hashtag #selfie. Eind oktober kwam in een week tijd het woord #selfie in meer dan 368.000 statusupdates op Facebook voor. In diezelfde periode op Twitter werd #selfie in meer dan 150.000 tweets gebruikt. En sinds kort bestaat ook de smartphone applicatie Selfie die zich concentreert op de narcistische mens. Frappant is overigens de vlucht die het woord selfie heeft doorgemaakt. In 2012 kwam het volgens Google Trends nog geen eens voor op Internet.

selfie google trends

2013: Het jaar van de Selfie

De term werd reeds in 2005 bedacht door ontwerper en fotograaf Jim Krause: “A ‘selfie’ is one of those images that is taken by aiming a camera at yourself.”  Aan het einde van vorig jaar stond het woord “selfie” opeens in de top tien lijst van buzz words van Times Magazine. Volgens het artikel Self-portraits and social media: The rise of the ‘selfie’” is selfie-ism overal. Het woord staat zelfs op de nominatie om opgenomen te worden in de Oxford English Dictionary. De Nederlandse Dikke van Dale maakte op dinsdag 22 oktober bekend dat het woord “selfie” samen met “mindfuck”, “sukkelseks” en “wazzup” inmiddels in de digitale versie van het woordenboek is opgenomen. Een selfie staat hier te boek als: “fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op socialenetwerksites e.d.”

Selfies van beroemdheden

In het televisie tijdperk zei Andy Warhol ooit “In the future everybody will be world famous for fifteen minutes”. In het realtime tijdperk waarin we nu leven lijkt het alsof iedereen beroemd is. Iedereen creëert met het publiceren van een selfie zijn of haar eigen “fifteen seconds of fame”. Niet verwonderlijk dat ook beroemdheden de selfie aangrijpen om de camera op zichzelf te richten. Hillary Clinton deed het met haar dochter, Bill Clinton deed het met Bill Gates, de Marsrover Curiosity maakte een zelfportret, de paus deed het en afgelopen week was het meisje Valentina even voorpaginanieuws toen zij een selfie maakte tijdens een concert van Beyonce.

Beyonce Selfie

Macaber narcisme of niet?

Dat het maken van een selfie narcistische trekken heeft, mag duidelijk zijn. Het levert echter ook grappige beelden op. Zo werd een dame in het hoofd gebeten door een kameel terwijl ze een foto van zichzelf maakte en wist Malik Whiter (@SpideyNikka) de wereld te verbazen door een zelfportret te maken terwijl zijn lerares haar eerst weeën had.

contraction selfie

Bij bovenstaande foto sloeg de vertwijfeling toe. Ging Whiter niet te ver met zijn foto? De digitale ijdelheid slaat echter door wanneer jongeren foto’s van zichzelf gaan maken op begrafenissen en crematies. Tenminste zo was het commentaar op de Tumblr website die vorige week gelanceerd werd: “Selfies At Funeral” door Fast Company schrijver Jason Feifer. Maar wie zijn wij, de ouderen, om zo met het vingertje naar de jongeren te wijzen. Als dit hun manier is om verdriet te verwerken, waarom moeten wij hier dan iets van vinden?

Me, Myself and I

Selfies weerspiegelen de overgang van een schrift- naar een beeldcultuur. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden. Het zijn momentopnames die leiden tot zelfreflectie. En door zelfportretten te delen, vertellen ze ieder een eigen verhaal. Het is een visueel dagboek waardoor anderen een beter beeld krijgen van hoe het met je gaat. “Ambient awareness” noemt Clive Thompson dit verschijnsel in zijn nieuwe boek “Smarter Than You Think”. Technologie creëert als het ware een zesde zintuig waardoor we ons nog beter bewust zijn van onze omgeving. Dankzij de smartphone en sociale netwerken zijn selfies dus ook niet meer weg te denken. Ze maken voorgoed een onderdeel uit van ons bestaan.

Bronnen

Dubois, Louis, “The selfie won’t die — in fact, it just got its own social network”, Today, 2 november 2013, http://www.today.com/tech/selfie-wont-die-fact-it-just-got-its-own-social-8C11511653

Duivestein, Sander, “2013: het jaar van de ‘selfie’”, Frankwatching, 22 juni 2013, http://www.sanderduivestein.com/2013/06/18/2013-het-jaar-van-de-selfie

Coulthard, Charissa, “Self-portraits and social media: The rise of the ‘selfie’”, BBC, 7 juni 2013, http://www.bbc.co.uk/news/magazine-22511650

Hills, Rachel, “Ugly Is the New Pretty: How Unattractive Selfies Took Over the Internet”, The Cut, 29 maart 2013, http://nymag.com/thecut/2013/03/ugly-is-the-new-pretty-a-rise-in-gross-selfies.html

Italie, Leanne, “What did Narcissus say to Instagram? Selfie time!”, Associated Press, 25 juni 2013, http://www.mercurynews.com/celebrities/ci_23535145/what-did-narcissus-say-instagram-selfie-time

Thompson, Clive, “Smarter Than You Think: How Technology is Changing Our Minds for the Better”, The Penguin Press , 12 september 2013

Wortham, Jessie, “My Selfie, Myself”, New York Times, 19 oktober 2013, http://www.nytimes.com/2013/10/20/sunday-review/my-selfie-myself.html

Infographic, “The Selfie Revolution – Digital Vanity”, eBay, http://deals.ebay.com/blog/the-selfie-revolution/

Be Sociable, Share!

Leave a Reply