De toekomst van bedrijven: Alles en iedereen wordt een eenmanszaak

“In 2017 is de smartphone slimmer dan de gebruiker zelf” zei Carolina Milanesi, vicepresident onderzoek van Gartner, tijdens de ITxpo 2013 in Barcelona. Deze prikkelende uitspraak werd in een persbericht als volgt uitgelegd: “By 2017 mobile phones will be smarter than people not because of an intrinsic intelligence, but because the cloud and the data stored in the cloud will provide them with the computational ability to make sense of the information they have so they appear smart.” 

Screen Shot 2013-11-30 at 13.31.04

Cognizant Computing

Onze mobiele telefoons zullen in 2017 dus niet echt slimmer dan de mens zijn, maar dankzij al onze persoonlijk data die zich in de cloud bevinden kunnen slimme algoritmes er straks wel soep van maken, waardoor onze telefoons “slim” lijken te zijn. In de komende twee tot vijf jaar ontstaan steeds meer diensten die eenvoudige taken van gebruikers overnemen, zoals het regelen van een afspraak of het versturen van een digitaal verjaardagskaartje. Naarmate consumenten vertrouwd raken met het idee dat de intelligente cloud taken uit handen neemt, worden de verwachtingen ten aanzien van dit soort diensten steeds groter. Gartner voorziet zelfs een toekomst waarin digitale diensten zelfstandig aankoopbeslissingen nemen voor de gebruikers. Eis is wel dat consumenten steeds meer van zichzelf bloot geven opdat deze intelligente algoritmes een beter beeld van onze intenties kunnen vormen.

“Cognizant computing” noemt het onderzoeksbureau deze volgende stap in personal cloud computing. Om de stip aan de horizon te bereiken, moeten een viertal fases doorlopen worden. De eerste twee fases (Sync Me en See Me) zijn in het verleden al in gang gezet. De hierop volgende fase (Know Me) vindt nu plaats en de laatste fase (Be Me) vindt in de nabije toekomst plaats.

Screen Shot 2013-11-30 at 14.22.21

Een jaar eerder verkondigde Gartner middels een persbericht dat in 2014 de heerschappij van de Personal Computer voorbij is. De Personal Cloud wordt het nieuwe centrum van het digitale leven van haar gebruikers. De Personal Cloud is de opvolger van de Personal Computer. In dit nieuwe tijdperk is de mens de maat van alle dingen en versterkt technologie de mens op alle mogelijke  fronten. Het gaat om de humanisering van technologie, waarin jij de interface bent.

Screen Shot 2013-11-30 at 15.21.42

Het is zoals Nicholas Negroponte ooit verkondigde: “Computing is not about computers anymore, it’s about living.”

Context is king

In het artikel “We’ll All Have a Personal Army of Specialized Smart Agents Soon” stelt Ann Wuyts dat de Personal Cloud in de nabije toekomst verandert in een leger van “slimme agenten” die ieder een bepaalde taak vervullen. Het netwerk van al deze slimme agenten fungeert als een soort elektronisch brein door zelfstandig verbindingen te leggen en associaties te maken. Door slim gebruik te maken van allerhande sociale data, zoals tweets, Facebook status updates en Instagram foto’s, maar ook de geolocatie, de luchtvochtigheidsgraad en zelfs de hartslag en temperatuur van het lichaam ontstaat een digitale context van het individu. Aflezen van de gezichtsuitdrukking levert bovendien informatie over de emotie en geestesgesteldheid. Hiermee is het netwerk niet alleen in staat om zich in te leven in en mee te voelen met het individu, maar ook om aan te voelen aan welke ondersteuning het individu op dat specifieke moment behoefte heeft. Sterker nog, het netwerk is eerder in staat te voorspellen wat de intenties van het individu zijn voordat deze dat zichzelf realiseert. Onze persoonlijke digitale context geeft het netwerk het vermogen om zich volledig in te leven in het individu. Onze context maakt Gartner’s “cognizant computing” werkelijkheid.

Screen Shot 2013-11-28 at 16.22.18

Technologie wordt onzichtbaar

In eerste instantie zal deze digitale assistent via allerlei apps zijn weg vinden naar de eindgebruiker. Uiteindelijk zullen deze apps niet alleen meer ontsloten worden door onze vingertoppen, maar sluit technologie naadloos aan op de natuurlijke interface van de mens. Technologie versterkt niet alleen de vijf klassieke gewaarwordingen, zien, horen, proeven, ruiken en voelen, maar voegt hier ook een hogere faculteit aan toe. Het intelligente netwerk is het zesde zintuig van de mens.

De Britse science fiction schrijver Arthur C. Clarke zei ooit het volgende: “Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.” Het feit dat nu allerlei technologie – in de vorm van sensoren – dicht op of zelfs onder de huid van het menselijk lichaam komt te zitten, maakt het mogelijk dat de fysieke en digitale omgeving direct reageert op de natuurlijk interface van de mens. Sensoren die gebaren en lichaamsbeweging waarnemen en interpreteren, die gezichtsuitdrukkingen en emoties herkennen, die luisteren naar wat je zegt, die voelen hoe je ze aanraakt en die zelfs kunnen ruiken, zorgen er uiteindelijk voor dat er geen toetsenbord of muis meer aan te pas komt om met het netwerk te interacteren. Technologie verschuift daarmee definitief naar de achtergrond en doet onzichtbaar haar werk. De grens tussen technologie en mens vervaagt hierdoor. Technologie en mens worden samen één. De een kan niet meer zonder de ander. In dit nieuwe tijdperk wordt Personal Computing pas echt persoonlijk!

Technologie is je toekomstige partner

De trend is dus duidelijk. Technologie wordt intelligenter, intiemer, persoonlijker, intuïtiever en meer anticiperend. Technologie wordt hierdoor een wezenlijk onderdeel van onze identiteit. We kunnen niet meer zonder. Technologie is onze alleskunner, onze steun en toeverlaat, het is de moeder die voor ons zorgt en en de vader die ons beschermt, het is onze beste vriend die altijd voor ons klaar staat, het is de partner die ons liefheeft. Zo laat de film “Her” een toekomstscenario zien, waarin de mannelijke hoofdrolspeler een relatie aangaat met een kunstmatige intelligentie die hem in al zijn behoeften voorziet.

The Internet of Me

Een eerste exponent van deze evolutie is de Jawbone Up 24. De armband registreert niet alleen de activiteiten die de drager onderneemt, maar is ook in staat om realtime de behoeften van een gebruiker in te schatten en waar nodig aan te sturen. In het Wired-artikel “How Jawbone’s New Bracelet Heralds the Future of Predictive Wearables noemen de makers van de Jawbone dit concept “The Internet of Me”. Ze zien een toekomst voor zich waarbij verschillende objecten in de omgeving van de gebruiker met elkaar communiceren en automatisch acties in gang zetten. Als de drager van de armband gaat slapen, dan registreert de armband dit en waarschuwt deze het huis om de lichten uit te doen en de gordijnen te sluiten.

Screen Shot 2013-12-02 at 12.23.04

Business Impact

Ieder individu, maar ook ieder voorwerp wordt gedigitaliseerd. Dankzij het Internet of Things krijgt alles en iedereen een of meerdere sensoren die realtime gekoppeld zijn aan het internet. Hiermee krijgt alles en iedereen zijn eigen Personal Cloud. Voeg er kunstmatige intelligentie aan toe en alles en iedereen heeft zijn eigen Personal Agent, een digitale representatie van het brein. Dankzij dit ontluikende zelfbewustzijn wordt in de nabije toekomst ieder individu en ieder object een eenmanszaak.

Het concept van de Personal Cloud is dat de controle van de data ligt bij de eigenaar van deze cloud. Hij bepaalt zelf wie hier wel of geen gebruik mag van maken. Niet langer geeft een gebruiker al zijn data gratis weg via platforms als Facebook, Twitter, Google en Pinterest, maar een bedrijf moet in het geval van de Personal Cloud straks het individu betalen voor toegang tot zijn of haar data. Dit idee noemt Doc Searls de Intentie Economie. Dit principe geldt echter niet alleen voor mensen, maar ook voor “intelligente” objecten.

Alexander Klöpping zei recentelijk “producten beoordelen straks of jij wel een wenselijke klant bent”. Als voorbeeld gebruikte Klöpping het bedrijf Car2Go, een dienst die elektrische auto’s verhuurt: “Car2Go monitort mijn rijgedrag en als ik langere tijd roekeloos rijd, krijg ik op den duur een waarschuwing dat mijn abonnement mogelijk zal worden opgegeven. Dat klinkt misschien betuttelend, maar door roekeloze en onzuinig rijdende klanten uit te filteren, bewaakt Car2Go zijn imago in de stad en kan het bedrijf bovendien flink op energie- en verzekeringskosten besparen.”

Screen Shot 2013-12-02 at 11.24.37

De traditionele rolverdeling tussen mensen, organisaties en machines gaat volledig op de schop. Software maakt het mogelijk dat een “slimme” machine, naast mensen en organisaties, als derde speler aan dit “economische” spel wordt toegevoegd. Hebben bedrijven nu al moeite om B2B-, B2C-, C2B- en C2C-modellen te implementeren, dit probleem wordt alleen nog maar groter met de komst van B2M-, M2B-, C2M-, M2C- en M2M- markten.

Een wereld waarin een frisdrankmachine een zelfstandige economische entiteit is, die zelf verantwoordelijk is voor het beheren en de verkoop van zijn eigen drankvoorraad behoort tot de mogelijkheden. Een machine die dus naast het zelfstandig verkopen van een drankje aan de consument (M2C), ook zelf een order plaatsen kan bij bedrijven (B2M). Het kan zelfs een order plaatsen bij consumenten (C2M) om de voorraad aan te vullen. Wie is er straks juridisch en economisch aansprakelijk wanneer iemand ziek wordt van een frisdrank uit zo’n automaat? Een doos van Pandora wordt dus geopend bij het toelaten van een extra agent aan de economie.

Versnelde verandering is de enige constante in het huidige digitale tijdperk. Bedrijven kunnen hun borst voor de komende tijd nat maken. De geest is uit de fles. Het is digitaal darwinisme. Het is adapt or die!

Bronnen

Bakhuys Roozeboom, Floor, “Alexander Klöpping: ‘Producten beoordelen straks of jij wel een wenselijke klant bent’”, Adformatie, 26 november 2013, http://www.adformatie.nl/nieuws/bericht//alexander-kloepping-producten-beoordelen-straks-of-jij-wel-een-wenselijke-k

Duivestein, Sander, “De grootste uitvinding allertijden”, Frankwatching, 30 oktober 2013, http://www.frankwatching.com/archive/2013/10/30/de-grootste-uitvinding-allertijden/

Duivestein, Sander, “Humanisering van technologie: Jij bent de interface”, Emerce, 9 november 2013, http://www.emerce.nl/opinie/humanisering-technologie-jij-bent-interface

Duivestein, Sander, “Klant is koning in de intentie economie”, Frankwatching, 13 augustus 2012, http://www.frankwatching.com/archive/2012/08/13/de-klant-is-koning-in-de-intentie-economie/

Searls, Doc, “The Internet of me and my things”, Customer Commons, 18 februari 2013, http://customercommons.org/2013/02/18/the-internet-of-me-and-my-things/

Vanhemert, Kyle, “How Jawbone’s New Bracelet Heralds the Future of Predictive Wearables”, Wired, 26 november 2013, http://www.wired.com/design/2013/11/how-jawbones-new-bracelet-heralds-the-future-of-predictive-wearables/

Wuyts, Ann, “We’ll All Have a Personal Army of Specialized Smart Agents Soon”, Jini, 26 november 2013, http://www.jini.co/blog/2013/11/2017-personal-army-specialized-smart-agents/

Be Sociable, Share!

Leave a Reply