We leven in een surveillance staat

Afgelopen zondagochtend liet ik mijn trouwe viervoeter uit. Aan het einde van het Lissabonpad, vlak bij de Achterste Stroom stond een auto in de greppel geparkeerd. Schijnbaar was iemand zaterdagnacht dit bospad opgereden en had zich bij het omdraaien vergist in de sloot. De bestuurder van de auto was gevlogen. Hij was in geen velden of wegen te bekennen. De politie was inmiddels ter plekke. Ze stonden op het punt de eigenaar van zijn bed te lichten. Controleren of de beste man met een borreltje te veel achter het stuur gekropen was.

2013-12-01 09.56.59

Waarom vertel ik dit? Sinds een week ben ik de eigenaar van een Samsung Gear. Een smartwatch met een onopvallende ingebouwde camera. Vanuit de losse pols heb ik een tweetal foto’s van de auto genomen. Eentje van veraf. En eentje van dichtbij. Niemand had ook maar iets in de gaten. Ik was gewoon iemand die zijn hond uitliet en in het voorbij gaan een keer op zijn horloge keek.

Als iemand een Google Glass op zijn neus heeft, dan weet je dat die persoon een foto of filmpje van je kan maken. Maar wanneer iemand simpelweg naar de wijzerplaat van zijn horloge kijkt, merkt niemand iets. Al eerder schreef ik dat Google Glass inmiddels de nodige weerstand oproept. Cafe The 5 Point, dat gevestigd is in Seattle, postte in maart van dit jaar een bericht op zijn Facebook pagina waarin aangekondigd werd dat het verboden is om de digitale bril in het etablissement te dragen. “For the record, The 5 Point is the first Seattle business to ban in advance Google Glasses. And ass kickings will be encouraged for violators.” Dave Meinert, de eigenaar van de bar, liet in een interview met de plaatselijke radiozender KIRO-FM weten dat de cultuur in de kroeg de bril niet toeliet. Mensen komen naar de kroeg om in volledige anonimiteit te genieten van hun natje en droogje en zeker niet om in het geniep gefilmd of gefotografeerd te worden om vervolgens met naam en toenaam op het web te belanden. “People want to go there and be not known…and definitely don’t want to be secretly filmed or videotaped and immediately put on the Internet.”

Zo maar wat beelden

Dit weekend stierf acteur Paul Walker, bekend van de Fast & Furious films, een jammerlijke dood in een Porsche. Beelden van de uitbrandende auto werden gefilmd door een voorbijganger. Binnen no time vonden deze beelden hun weg naar het internet. Vandaag is er een film gepubliceerd die het auto-ongeluk toont op basis van beelden die verkregen zijn uit beveiligingscamera’s.

Afgelopen zondag ontspoorde de metro in New York en deze reed de Hudson in. De eerste bewegende beelden van dit ongeluk waren van Vine afkomstig. In Bejing vinden momenteel protesten plaatsen. Drones vliegen over de verzamelde menigte heen en laten zien hoe wolken van traangas zich verspreiden. Gisteren pleegde iemand zelfmoord door in Geldermalsen voor de trein te springen. Stephan Fellinger was een van de passagiers en maakte het live mee. Hij plaatste enkele foto’s op zijn Instagram kanaal.

Met argusogen kijken

Het meest indrukwekkend is het Argus project van Darpa. Zij hebben een satelliet in de lucht gebracht die een gebied ter grootte van Manhattan kan filmen. Uiteraard kunnen ze in-en-uitzoomen, maar ze kunnen ook nog eens terugspoelen in de tijd. Niets ontsnapt aan deze argusogen.

Overal is tegenwoordig wel een camera. Alles wordt vastgelegd. Is het niet door een beveiligingscamera, dan is het wel door een smartphone of in mijn geval door een smartwatch. Het is de nieuwe generatie van surveillance. Niets ontsnapt meer aan het publieke oog. Of we nu willen of niet. We hebben met zijn allen een surveillance staat gecreëerd. Big Brother is watching you.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply