Wall Street Journal en Forbes nemen Bitcoin serieus. Welke Nederlandse media volgen?

Nog steeds weten veel mensen niet goed te duiden wat bitcoin nu precies is. Is het slechts een nieuwe digitale cryptografische valuta of zit er veel meer achter? Is het de nieuwe tulpenmanie, is het een nieuwe manier om crimineel geld wit te wassen, welke garantie heb ik dat mijn geld niet als sneeuw voor de zon verdwijnt en wie controleert dit allemaal?

Deze reacties zijn niet verbazingwekkend. Bitcoin is ongrijpbaar. Je kunt het niet vasthouden, het is immers digitaal. En Bitcoin is complex. Cryptografie? Algoritmes? Minen? Begrippen waarbij de normale burger de moed in de schoenen zakt. En niet alleen de burger! Inmiddels heb ik diverse bankiers gesproken, en ook deze kunnen Bitcoin niet of nauwelijks uitleggen. Eerlijk gezegd hebben ze geen idee waarover ze praten.

Patrick Savalle en mijn persoontje hebben een poging gewaagd om de impact van Bitcoin te duiden. Allereerst via een opinie artikel in het Financieel Dagblad, vervolgens in een artikel “Het grote bitcoin misverstand” op Marketingfacts. Vervolgens met de lancering van een Engelstalig rapport “Bitcoin 2.0: It’s the platform, not the currency, stupid!” waarin we onze visie over Bitcoin uiteenleggen. Inmiddels is dit laatste rapport meer dan 6000 keer gelezen op Slideshare!

Het besef dat bitcoin niet slechts een nieuwe valuta is, maar dat er een protocol onder zit dat de belofte in zich heeft om het internet voor zakelijk verkeer te worden, begint bij steeds meer mensen door te dringen. Bitcoin is de democratering van geld. Niet langer zijn centrale instanties zoals overheden en banken nodig om de geldstroom te regulieren. En dit is nog slechts het begin. Bitcoin is de grootste uitvinding sinds de introductie van het internet en de impact zal vele malen groter zijn.

In Amerika zijn inmiddels een aantal traditionele media wakker geworden. Forbes heeft al een tijdje een speciaal plekje ingeruimd voor Bitcoin. En sinds deze week heeft The Wall Street Journal “Bitbeat” opgericht om nieuws over Bitcoin te duiden. De vraag is nu wanneer Nederlandse media Bitcoin serieus gaan nemen. Pas nu staan wereldwijd media stil bij het idee van technologische werkloosheid terwijl in 2011 Brynjolfsson en McAffee via hun boek “Race Against the Machine” uitgebreid op de gong sloegen (en zelfs zij waren niet de eersten). Ook in Nederland worden we wakker, zie bijvoorbeeld de recente column “Wakker worden: heb jij zo nog werk?” van Hella Hueck. In deze column gaat Hueck in op hoeveel banen er verdwijnen als gevolg van technologie “De laatste tijd krijg ik een steeds onbehaaglijker gevoel. Achmea schrapt 4.000 banen. Bij KPN is het aantal banen sinds 2001 gehalveerd. De Amerikaanse moeder van MSD draait in Oss de researchafdeling alsnog de nek om. Tata Steel in IJmuiden zette de afgelopen jaren 1000 man op straat. Nu gaan er weer 200 man uit. Wat gaan al die mensen – vaak redelijk goed opgeleid – dadelijk in vredesnaam voor werk doen?”

Maar we lopen dus hopeloos achter de feiten aan. Als technologische werkloosheid nu top of mind is, wanneer gaan we dan nadenken over de impact van het Bitcoin protocol? In ons Bitcoin rapport staan Patrick en ik bijvoorbeeld stil bij Decentrale Autonome Corporations (DACs). Dit zijn bedrijven wiens missiestatement is gecodeerd en als applicatie bestaan op de Bitcoin block chain. Totaal geen werknemers nodig om een bedrijf op te richten en aan te sturen. De complete aard van bedrijven verandert! (Lees ook het Ethereum whitepaper). Een algoritme neemt als een derde, nieuwe agent deel aan het economische verkeer. Het is top down automatisering ipv bottom up. Dus nog meer technologische werkloosheid.

Ik heb mijn hoop gevestigd op Frederieke Hegger, in december schreef ze al dat Bitcoin een ander debat verdient. Gisterenavond was ze ook op de Bitcoin meetup om van gedachten met de aanwezigen te wisselen. Volgende week start ze als redacteur bij RTLZ en zal ze ondermeer het onderwerp Bitcoin gaan volgen. Hopelijk weet zij de gevestigde orde uit hun comfort zone te trekken en wakker te schudden!

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply