Sander Duivestein en Patrick Savalle over Bitcoin 2.0 en de oorlog tussen systemen

Sander Duivestein en Patrick Savalle praten over hun succesvolle paper Bitcoin: it’s the platform, not the currency, stupid! Te vinden hier: http://thenextweb.com/insider/2014/02…

Patrick is founder van http://mobbr.com, een platform voor crowd funding en sociale samenwerking. Sander werkt voor VINT, onderdeel van IT organisatie Sogeti en is een bekende trendwatcher. Sander heeft Bitcoin leren kennen via Patrick 2 maanden geleden.

Uit liefde voor schrijven en publiciteit en uit frustratie voor de wijze waarop de traditionele media Bitcoin behandelen, besloten ze deze paper te schrijven. Conclusie is dat er een geheel nieuw platform is aan het ontstaan dat heel veel oude systemen overbodig zal maken.

Patrick denkt dat Bitcoin als uitgebreid platform voor het registeren van contracten niet zal overleven, wellicht wel als currency. Hij verwacht concurrentie tussen verschillende systemen, waarbij Bitcoin slechts het eerste experiment is.

Beiden gaan uitgebreid in op waarom bedrijven zijn ontstaan en hoe we ons centraal zijn gaan organiseren. De toekomst is echter decentralisatie en distributie. De ouwe economie zal overbodig worden. De nieuwe, p-2-p, collaboratieve economie heeft de toekomst.

Het ‘Internet van dingen’ wordt verder besproken. Levenloze dingen zoals een koelkast kunnen economische agenten met eigen crypto currency portemonnee worden. Juridische verantwoordelijkheid en de link met de fysieke wereld worden ook besproken.

Ook wordt ingeaan op hoe de overheid omgaat met de nieuwe economie. Weerstand wordt verwacht en Patrick spreekt zelfs van een oorlog tussen systemen.

Patrick verwacht dat bitcoin vooral voor wordt gebruikt voor geld maar ziet Ripple ook zitten. Andere systemen als Ethereum die geschikt zijn voor contracten hebben een grotere kans van slagen voor non-monetaire zaken. Sander denkt dat iedere niche zijn eigen oplossing of protocol krijgt. Na de genoemde ‘oorlog’ zullen centrale en decentrale systemen moeten samenwerken.

Werkloosheid door innovatie moet het doel zijn, zodat we leuke dingen kunnen doen.

Interview opgenomen op 18 februari. Voor meer info ga je naar http://www.debitcoin.org

Be Sociable, Share!

Leave a Reply